Oogsten van uien. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

CBS verlaagt hectare-opbrengst uien met 3 ton

Centraal Bureau voor de Statistiek gaat in de definitieve oogstraming uit van 49,1 ton per hectare.

De uienproductie in Nederland valt 100.000 ton lager uit dan in oktober geraamd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat in de definitieve oogstraming uit van 49,1 ton per hectare. In oktober rekende het CBS met 52,2 ton per hectare.

1,47 miljoen ton

De totale bruto-uienproductie komt volgens de nieuwe raming uit op 1,47 miljoen ton. In de voorlopige oogstraming van oktober 2021 kwamen de rekenmeesters uit op een oogst van 1,57 miljoen ton. De aanpassing die nu gedaan is, valt groter uit dan vooraf in de uienhandel werd verwacht.

Een bijstelling naar beneden was voorzien, maar in het algemeen werd uitgegaan van een verlaging ten opzichte van de voorlopige oogstraming met zo’n 2 ton per hectare. Dat betekent dat er toch wat minder uien beschikbaar zijn in de rest van het seizoen dan waarop gerekend was. Het is nog te vroeg om te zeggen welke invloed dit op de prijzen heeft.

Consumptie-aardappelen

De bruto-opbrengst van consumptie-aardappelen komt volgens de definitieve oogstraming op 3,3 miljoen ton. Ook dat is lager dan de raming van 3,5 miljoen ton die in oktober werd voorzien. In oktober werd nog uitgegaan van 49 ton consumptie-aardappelen per hectare. Deze hoeveelheid is nu bijgesteld tot 46,7 ton per hectare.

De prijzen van de aardappelen trekken de laatste weken al behoorlijk aan. De aardappeltermijnmarkt in Leipzig steeg donderdag 27 januari al naar € 22 per 100 kilo voor levering april. Na de jaarwisseling lag deze prijs nog op € 20 per 100 kilo. Ook in de fysieke markt zien we de laatste weken prijsstijgingen van zo’n € 2 tot € 2,50 per 100 kilo.

Suikerbieten

Bij de suikerbieten wordt nu gerekend op gemiddeld 82,2 ton bieten per hectare. Dat is iets meer dan in oktober werd verwacht. Toen mikte het CBS op 81 ton per hectare. De uiteindelijke bietproductie komt door de hogere hectare-opbrengst op zo’n 6,6 miljoen ton.

Reacties

  1. Ja hoor , 60 % van de uien zijn verkocht en komt het ambtenaren-apparaat met de opmerking dat er toch iets minder is geoogst…
    Dank je wel flapdrollen, het moest je eigen oogst eens zijn…..

Beheer
WP Admin