In een gebied met veel pluimveehouderijen, zoals in Lunteren, worden ook bedrijven in de 1-kilometerzone preventief geruimd. - Foto: Bert Jansen PluimveeNieuws

CBb: preventieve ruimingen wegens vogelgriep mogen doorgaan

Het ministerie van LNV mag de preventieve ruimingen in Lunteren (Gld.) wegens vogelgriep voortzetten.

De preventieve ruimingen van de bedrijven moeten wel voor zaterdagavond 29 oktober 10.00 uur plaatsvinden. Dat bepaalde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb). Vijf pluimveehouders uit Lunteren vroegen om een voorlopige voorziening om preventieve ruiming te voorkomen.

Bij een legbedrijf in Lunteren werd op vrijdag 21 oktober vogelgriep vastgesteld. In pluimveedicht gebied vinden preventieve ruimingen plaats bij pluimveebedrijven binnen een kilometer van het besmette bedrijf. Dit om verspreiding van het virus te voorkomen. In Lunteren ging het om zeven bedrijven.

Vertraging preventieve ruimingen

Door capaciteitsproblemen liepen de preventieve ruimingen vertraging op. Twee dagen daarvoor bleek namelijk in Heythuysen (L.) een bedrijf met 300.000 leghennen besmet. De dieren moesten allemaal worden geruimd. Bijna een week later vond ruiming van twee bedrijven in Lunteren plaats, waaronder het bedrijf met 700 leghennen dat aanvankelijk onder de radar was gebleven.

Geen ziekteverschijnselen bij visuele inspectie

“Na zoveel dagen kun je niet meer spreken van een preventieve ruiming”, zegt pluimveehoudster Berta van Beek van Den Akker Pluimvee. Dinsdag tekende Den Akker Pluimvee daarom bezwaar aan tegen de ruimingen. Tijdens de zitting werd bovendien aangevoerd dat de dieren bij visuele inspectie geen ziekteverschijnselen vertonen. Bovendien testten de bij één van de bedrijven genomen monsters negatief op vogelgriep.

Ter zitting is door twee dierenartsen toegelicht dat een visuele inspectie niet voldoende is om te concluderen tot afwezigheid van vogelgriep en dat voor vogelgriep binnen een koppel een incubatietijd van ongeveer negen dagen geldt. Dat betekent dat er op dit moment nog een risico bestaat dat het pluimvee van verzoekers is besmet met vogelgriep door de besmetting vanaf het nabij gelegen bedrijf.

Begrip voor emoties

Het ministerie van LNV en NVWA zeggen alle begrip te hebben voor de emoties die het ingrijpende besluit van preventieve ruimingen losmaakt. “We hebben nu bijna een jaarrond vogelgriep in Nederland en zijn ons bewust van de impact en grote gevolgen die de bestrijdingsmaatregelen kunnen hebben voor houders”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Zo’n besluit wordt dan ook niet licht genomen. In een pluimveedichtgebied, zoals in Lunteren, is besloten om preventief te ruimen om verdere verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin