<em>Foto: Ronald Hissink</em> RundveeNieuws

Canadese boeren willen compensatie voor lage melkprijs en import

Protesterende Canadese melkveehouders willen compensatie voor handelsverdragen met onder meer de EU en een einde aan de ongelimiteerde import van diafilitered milk (een soort mageremelkconcentraat met 85% eiwit en geen vet of lactose) uit de Verenigde Staten.

De melkveehouders stellen dat deze zaken hun concurrentiepositie en economische bestaansrecht ernstig bedreigen. Met de eerder dit jaar verslagen conservatieve regering was er een afspraak gemaakt over inkomenscompensatie. Met de nieuwe links-liberale regering van premier Justin Trudeau wordt dit ook geprobeerd, maar een akkoord is er nog niet.

Canadese koemelk

Hoeveel goedkope diafiltered milk uit de VS naar Canada gaat is onbekend, maar wel duidelijk is dat in Canada steeds meer van dit product wordt gebruikt. Dat gaat ten koste van eigen, Canadese koemelk. De melk komt tegen nultarief Canada binnen en wordt gebruikt om bijvoorbeeld kaas van de maken. Formeel gezien mag dat niet, omdat de Canadese wetgeving voorschrijft dat melk van eigen bodem wordt gebruikt, maar die is duurder.

Onderzoekers van de Laval-universiteit in Quebec schatten dat jaarlijks voor omgerekend €136 miljoen aan diafiltered milk wordt geïmporteerd door Canada. Als dit geld werd besteed in de Canadese melkveehouderij zelf, zou het daarmee veel beter gaan, is ook de stelling van de boeren. Coöperatie Agropur heeft, om een goed voorbeeld te geven en om de overheid onder druk te zetten, al een aantal maanden geen diafiltered milk meer gebruikt. Tot een verlenging van die importstop wil het bedrijf wel overgaan, maar dan moeten andere zuivelaars ook overstappen.

Beheer
WP Admin