Foto: Diederik van der Laan AlgemeenNieuws

Campbell voor GMO-labels

De Amerikaanse voedingsproducent Campbell is om: het bedrijf is voor GMO-labels op voedingsproducten.

Voedingsconcern Campbell behoort niet langer tot een groep machtige voedingsconcerns in de VS die zich verzet tegen labeling van producten met genetisch gemodificeerde organismen. De soep- en sapmaker in de Amerikaanse staat New Jersey zet zich voortaan in voor één verplichte standaard. De stap van Campbell is een klap voor onder meer Monsanto, Coca Cola en Dow, die tegen de labels zijn.

Industrie tegen labels die genetische modificatie vermelden

Een deel van de voedingsconcerns in de VS is mordicus tegen elke vorm van labels, omdat het vermelden van ‘GMO’-ingrediënten zou suggereren dat het product mogelijk onveilig is. De Amerikaanse voedselveiligheidsorganisatie noch diens Europese variant hebben ooit onveilige aspecten vastgesteld. Een ander deel van de industrie is voor één vrijwillige standaard.

Verplichte versus vrijwillige labels

Campbell wil dus een verplichte standaard die op federaal niveau wordt uitgerold. Tegelijk zegt het bedrijf nog altijd voor 100 procent te geloven dat genetische modificatie een veilige technologie is. De organisatie wijst erop dat uit studies blijkt dat voedingstechnisch producten die met en zonder genetisch gemodificeerde ingrediënten niet van elkaar zijn te onderscheiden.

Eenzaam Vermont

Vooralsnog kent maar één Amerikaanse staat verplichte labels op producten met genetisch gemodificeerde ingrediënten: het nietige Vermont. Althans: de wetgeving is daar aangenomen maar gaat pas in juli in. In de staten Maine en Connecticut is wetgeving aangenomen die in werking treedt als meer staten voor verplichte labels kiezen. Een belangenorganisatie voor de voedselverwerkende industrie, GMA, en enkele kleinere vergelijkbare lobbygroepen hebben de staat Vermont aangeklaagd.

Wirwar aan regels

GMA zegt bang te zijn dat door labeling een verkeerde indruk wordt gewekt over genetische modificatie, maar ook dat een wirwar aan labelingsregels in de VS ontstaat.

Beheer
WP Admin