Suikerbiet met vorstschade. Bevroren bieten worden eerst glazig en gaan dan rotten. - Peter Roek AkkerbouwNieuws

Calamiteitenregeling vorstschade weer van stal

Cosun Beet Company haalt bevroren suikerbieten vervroegd op.

Door de vorst van afgelopen dagen is er lokaal flinke vorstschade ontstaan aan de suikerbieten die nog in het veld staan. Daarnaast zijn er volgens Cosun Beet Company partijen bieten met vorstschade omdat ze onvoldoende of niet tijdig zijn afgedekt..

Bieten met vorstschade kunnen met de huidige leveringsvoorwaarden niet geleverd worden. Vanwege het collectieve belang geeft Cosun de mogelijkheid bieten met vorstschade onder aanvullende voorwaarden te leveren.

Meeste vorstschade in oosten

Volgens Arno Huijsmans, directeur Agrarische Zaken van Cosun Beet Company, is in de oostelijke helft van het land de meeste vorstschade opgetreden. Aan het begin van de week stond nog 3.300 hectare bieten in de grond waarvan globaal de helft in het oosten van het land.

Calamiteitenregeling loopt tot 31 december

De calamiteitenregeling gaat 23 december open en loopt tot 31 december. Telers kunnen zich via het ledenportaal hiervoor aanmelden. Bietentelers die nog bieten moeten leveren, ontvangen een brief met voorwaarden. De voor de calamiteitenregeling aangemelde bieten worden met voorrang verladen. De betreffende telers betalen wordt daarvoor € 6,50 ton bieten in rekening gebracht.

De afname van telers die bieten goed bewaard hebben, zal hierdoor naar achteren geschoven worden. Telers die nog bieten hebben, ontvangen per 23 december hiervoor € 0,25 per ton netto bieten extra.

Beheer
WP Admin