Graan in een opslag. In dit geval in Nederland. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Bulgarije heft verbod Oekraïens graan op, Zelensky dankbaar

Bulgarije blokkeert de import van Oekraïens graan na 15 september niet langer. De blokkade werd door de Europese Unie in het leven geroepen om de agrarische markten van vijf Oost-Europese landen te beschermen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedankte de Bulgaarse parlementariërs die voor het opheffen van de blokkade stemden. “Bulgarije is een voorbeeld van echte solidariteit”, zegt hij op X, voorheen Twitter.

Polen en Hongarije verlengen blokkade

Zelensky laat zich met zijn bericht kritisch uit over Polen en Hongarije, die al hebben gezegd de blokkade door te zetten. Ook als Brussel besluit die na 15 september niet te verlengen. Polen en Hongarije zijn bezorgd dat de import van Oekraïens graan de eigen agrarische sector benadeelt.

Oorlog maakt Kyiv afhankelijker

Door de oorlog in Oekraïne is Kyiv afhankelijker geworden van transportroutes door Oost-Europese landen. Ook Slowakije en Roemenië maakten gebruik van de importbeperking. Roemenië heeft gezegd het besluit van Brussel af te wachten.

Het overgrote merendeel van het Bulgaarse parlement stemde tegen verlenging van het verbod op Oekraïens graan. Volgens het Bulgaarss persbureau BTA uit solidariteit met Oekraïne en voor het bevorderen van de wereldwijde voedselzekerheid.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin