AkkerbouwAchtergrond

Btw-fraude drukt graanprijs

Gespreksonderwerp nummer 1 tussen Hongaarse ondernemers is de ophopende en steeds vooruitschuivende btw-teruggaven. Ondernemers vrezen het ergste, want de staat heeft giga-schulden.

Geloof mij, dit komt niet goed, hier in Hongarije. Het feit dat btw niet tijdig verrekend wordt, is moordend. Wijzelf zijn een bedrijf dat sterk groeiend is in grondareaal. Onze uitgaven vinden plaats ver voordat we inkomsten hebben. Sinds augustus 2009 geven we al kapitalen uit voor teelten waarvan we pas op zijn vroegst in februari 2011 inkomsten zullen van hebben. De btw van de voorjaarkosten van 2009 en alle btw van daarna is nog niet terugbetaald (en zal dat voor april 2010 ook niet zijn). Dan spreek ik wel over bedragen die oplopen tot de aanschafprijs van nieuwe full option topmodellen van combines op rupsen. En er zijn nog veel erger gevallen dan bij ons.

Een ramp voor de Hongaarse graanexport

Toen Hongarije en andere Oostbloklanden bij Europa kwamen, waren ze er op cruciale punten verre van klaar voor. Gewezen EU-Commisaris Karel van Miert zaliger schreeuwde dit destijds ook uit, en gelijk had hij. Een van de punten was dat de btw verre van strookte met de Europese regels. Dit kon niet worden omgezet naar hetzelfde btw-systeem dat in de rest van de EU wordt gebruikt. Dit resulteerde erin dat zowel bij de export als bij de import geen btw de grens mee over gaat. Graanexporteurs moeten daarom bij de landelijke inkoop btw betalen die ze niet kunnen doorrekenen naar de klant in het buitenland. Nu de btw-teruggaven aan het haperen zijn, zien die exporteurs plotseling hun eigen reservekapitaal opgaan in tegoeden bij de btw. Dit laatste remt de graanexport, en treft die dus logischerwijs ook. Sommigen proberen al de prijs exclusief btw om te zetten in een prijs inclusief btw, als gevolg van de spanning op de Hongaarse graanmarkt.

Europa kent Europa niet

Dat de EU hier niets tegen onderneemt, is vreemd. Het lijkt alsof de Hongaarse socialisten door socialisten aan de andere kant van Europa de hand boven het hoofd gehouden. Het EU-systeem ondersteunt in elk geval de Hongaarse zaak.
Van de gekozen Europese parlementariërs denk ik dat velen Europa niet kennen! Wat zitten die mannen en vrouwen daar op onze kosten te doen, als ze geen debat openen over een corrupt land als Hongarije?

Beheer
WP Admin