Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Brussel verwacht hoge graanopbrengsten

De graantelers in de EU halen dit jaar bovengemiddelde hectareopbrengsten.

Het onderzoeksbureau van de Europese Commissie (JRC) constateert in het Mars-bulletin (pdf) dat de gemiddelde temperatuur sinds 1 februari in grote delen van Europa 1 tot 4 graden hoger is dan normaal. Ook heeft het minder gevroren dan gewoonlijk. Waar het wel erg koud werd, was het wintergraan meestal beschermd door een flink pak sneeuw. Ook kreeg het wintergraan voldoende neerslag. Alleen langs de randen van Zuid-Europa bleef het te droog.

Lees ook over de opbrengstprognoses over suikerbieten en aardappelen

Uitgaande van een gemiddeld groeiseizoen verwacht JRC hogere hectareopbrengsten bij graan. Bij zachte tarwe is in 2016 gemiddeld 5,59 ton per hectare geoogst. Dat wordt dit jaar 6,02 ton. Dat is 8% meer dan vorig jaar en 3% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij wintergerst valt de hectareopbrengst met 5,81 ton 5% hoger uit dan vorig jaar en 2% hoger dan gemiddeld. Het JRC verwacht bij zomergerst 4,21 ton per hectare. Dat is 3% lager dan vorig jaar, maar wel 0,2% hoger dan gemiddeld. Ook bij korrelmais is de hectareopbrengst met 7,12 ton lager (-0,9%) dan vorig jaar, maar beter (+3,2%) dan gemiddeld.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen