Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Brussel verlaagt graanprognose EU

De Europese Commissie heeft de graanoogstprognose voor dit seizoen verlaagd. In april ging de Commissie nog uit van een graanoogst van bijna 312 miljoen ton.

Doordat het voorjaar in grote delen van de EU koud en droog was, heeft de Commissie de prognose verlaagd naar 304,8 miljoen ton. Maar dat is altijd nog ruim 10 miljoen ton meer dan de oogst van 2016, die uitkwam op 294,6 miljoen ton.

De grootste aanpassing betreft de gerstoogst. Die schat de Commissie nu op 59,5 miljoen ton. Dat is 2,9 miljoen ton minder dan in april werd verwacht. De maisoogst is 2,3 miljoen ton verlaagd naar 64,2 miljoen ton. Ook de oogst van zachte tarwe (- 600.000 ton) en rogge (- 800.000 ton) zijn verlaagd.

EU moet graanvoorraad aanspreken

Doordat de oogst tegenvalt, moet de EU de graanvoorraad aanspreken. De commissie verwacht dat de EU bij de start van het seizoen op 1 juli zo’n 36,3 miljoen ton graan op voorraad heeft. Dat zakt gedurende het seizoen naar 32 miljoen ton op 30 juni 2018. De prognoses zijn voorlopig, omdat ze gedurende het groeiseizoen voortdurend worden aangepast aan de actuele situatie.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin