Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Bruine Kiekendief als getuige in de oogst van wintergerst

Na de eerste oogst van wintergerst in Limburg is in Flevoland ook deze oogst begonnen. De opbrengsten zijn goed te noemen met rond de 10 ton per hectare.

Een bijzondere omstandigheid is de aanwezigheid van nesten met jongen van de Bruine Kiekendief die bijna op het uitvliegen staan. Voor de loonwerkers is het zaak om deze nesten te ontwijken onder begeleiding van de GKA (stichting Grauwe Kiekendief Kenniscentrum Akkervogels) die de locaties zorgvuldig uitzetten.

 • Andre Louwerse uit Emmeloord liet maandag zijn 7 ha wintergerst van het brouwgerst ras Etincel combinen door Loonbedrijf Ooms uit Emmeloord. - Foto's: Sytze Bakker

  Andre Louwerse uit Emmeloord liet maandag zijn 7 ha wintergerst van het brouwgerst ras Etincel combinen door Loonbedrijf Ooms uit Emmeloord. – Foto’s: Sytze Bakker

 • De wintergerst is goed rijp en laat zich goed dorsen ondanks de legering alle kanten op. Maar het gewas ligt mooi luchtig en is van alle kanten goed te maaien.

  De wintergerst is goed rijp en laat zich goed dorsen ondanks de legering alle kanten op. Maar het gewas ligt mooi luchtig en is van alle kanten goed te maaien.

 • Louwerse heeft het stro verkocht en zou als voer bestemd zijn met de eis dat het lang stro moest zijn. Je ziet het zo niet maar lengte is er wel.

  Louwerse heeft het stro verkocht en zou als voer bestemd zijn met de eis dat het lang stro moest zijn. Je ziet het zo niet maar lengte is er wel.

 • De aren zijn niet groot maar wel goed gevuld met een mooie korrel, Louwerse heeft een opbrengst van 10.6 ton per ha gehaald.

  De aren zijn niet groot maar wel goed gevuld met een mooie korrel, Louwerse heeft een opbrengst van 10.6 ton per ha gehaald.

 • Het transport wordt met twee kippers door Louwerse zelf gedaan naar Agrifirm in Emmeloord. Met ongeveer 20 ton laadvermogen kan hij het alleen af door de redelijk korte rijtijd.

  Het transport wordt met twee kippers door Louwerse zelf gedaan naar Agrifirm in Emmeloord. Met ongeveer 20 ton laadvermogen kan hij het alleen af door de redelijk korte rijtijd.

 • Het is voor de vestiging Emmeloord de eerste wintergerst die over de weegbrug gaat en bemonsterd wordt.

  Het is voor de vestiging Emmeloord de eerste wintergerst die over de weegbrug gaat en bemonsterd wordt.

 • Het is even inspelen op de komende oogst voor alles rond is met wegen en analyse van het monster.

  Het is even inspelen op de komende oogst voor alles rond is met wegen en analyse van het monster.

 • Maar met 13,7 % vocht en een gewicht van 66 kg/hl zijn het goede uitkomsten al zou het vocht iets hoger mogen zijn. De kipper met tegen de 20 ton wordt nu gelost op het nog lege Agrifirm-terrein.

  Maar met 13,7 % vocht en een gewicht van 66 kg/hl zijn het goede uitkomsten al zou het vocht iets hoger mogen zijn. De kipper met tegen de 20 ton wordt nu gelost op het nog lege Agrifirm-terrein.

 • Op het bedrijf van Geluk Landbouw uit Nagele is loonbedrijf Vedelaar uit Nagele 24,5 ha wintergerst van het brouwgerst ras Etincel aan het combinen.

  Op het bedrijf van Geluk Landbouw uit Nagele is loonbedrijf Vedelaar uit Nagele 24,5 ha wintergerst van het brouwgerst ras Etincel aan het combinen.

 • Na een hele grote kopakker van 800 meter is nu begonnen met doorsteken van het grote perceel en aangezien er eerder in het groeiseizoen een nest gevonden is van de Bruine Kiekendief, moet daar omheen gereden worden.

  Na een hele grote kopakker van 800 meter is nu begonnen met doorsteken van het grote perceel en aangezien er eerder in het groeiseizoen een nest gevonden is van de Bruine Kiekendief, moet daar omheen gereden worden.

 • Hier zien we het nest met 6 eieren gespot door Stichting Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder, zij hebben het nest met een drone gevonden in het groeiseizoen toen de gerst nog groen was. Deze drone opname is van Harold Boer uit Emmeloord.

  Hier zien we het nest met 6 eieren gespot door Stichting Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder, zij hebben het nest met een drone gevonden in het groeiseizoen toen de gerst nog groen was. Deze drone opname is van Harold Boer uit Emmeloord.

 • Op aanwijzing van Jitty Hakkert en vrijwilliger Gijs Beck van Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels wordt de locatie aangegeven waar het nest zit en hoeveel er moet blijven staan om het nest te beschermen.

  Op aanwijzing van Jitty Hakkert en vrijwilliger Gijs Beck van Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels wordt de locatie aangegeven waar het nest zit en hoeveel er moet blijven staan om het nest te beschermen.

 • Dit blijft er dus staan met in het midden het nest waar de jonge vogels weer in teruggeplaatst worden na registratie, weging en metingen.

  Dit blijft er dus staan met in het midden het nest waar de jonge vogels weer in teruggeplaatst worden na registratie, weging en metingen.

 • Alles wordt zo veel mogelijk vastgelegd alvorens de jonge vogels teruggeplaatst worden.

  Alles wordt zo veel mogelijk vastgelegd alvorens de jonge vogels teruggeplaatst worden.

 • Dit is één van de vier, een jonger broertje met nog veel donsveren en de geplaatste ring zichtbaar.

  Dit is één van de vier, een jonger broertje met nog veel donsveren en de geplaatste ring zichtbaar.

 • Voorzichtig worden de jonge kiekendieven teruggeplaatst ook omdat ze verwondingen kunnen veroorzaken.

  Voorzichtig worden de jonge kiekendieven teruggeplaatst ook omdat ze verwondingen kunnen veroorzaken.

 • Uiteraard kwamen we hiervoor, de oogst van wintergerst die voorspoedig verloopt. Vedelaar is met totaal 3 combines aan het draaien in de polder en op 3 van de 4 percelen kwamen ze een nest tegen van Bruine Kiekendieven.

  Uiteraard kwamen we hiervoor, de oogst van wintergerst die voorspoedig verloopt. Vedelaar is met totaal 3 combines aan het draaien in de polder en op 3 van de 4 percelen kwamen ze een nest tegen van Bruine Kiekendieven.

 • Hier een nest in een perceel bij Espel met wat jongere kiekendieven.

  Hier een nest in een perceel bij Espel met wat jongere kiekendieven.

 • De wintergerst is goed te noemen in Flevoland. Geluk komt op een opbrengst van 11 ton per ha en 15,6 % vocht Dit zijn mooie cijfers, daar zijn we tevreden mee zegt Anton Geluk. De gerst wordt op het erf gestort om later opgehaald te worden voor Agrifirm.

  De wintergerst is goed te noemen in Flevoland. Geluk komt op een opbrengst van 11 ton per ha en 15,6 % vocht Dit zijn mooie cijfers, daar zijn we tevreden mee zegt Anton Geluk. De gerst wordt op het erf gestort om later opgehaald te worden voor Agrifirm.

Beheer
WP Admin