Symptomen van ringrot in aardappelen, veroorzaakt door Clavibacter sepedonicus. De bacterie leidt tot een kaasachtige rot in de vaatbundelring. Foto’s: Defra en Jan Willem Schouten, beeldbewerking AkkerbouwNieuws

Britten vinden ringrot in Poolse consumptieaardappelen

Britse controleurs hebben ringrot gevonden in Poolse consumptieaardappelen. De besmetting is ontdekt bij routinecontroles. Het VK scherpt de controle op import uit Polen aan.

Britse controleurs vonden ringrot in consumptieaardappelen uit Polen. Dat meldt het Britse ministerie van Landbouw, Defra. De besmettelijke aardappelziekte is aangetroffen in twee partijen afkomstig van dezelfde Poolse exporteur.

Routinecontroles brachten de besmetting aan het licht. Onderzoekers sporen de bron van de besmetting op. Ze traceerden beide besmette partijen en voerden inspecties uit op verschillende locaties. De autoriteiten vernietigden de restpartijen. Het Britse ministerie benadrukt dat geen enkele aardappelteler bij deze locaties betrokken was. Daarnaast scherpt het de controle op import uit Polen aan.

Zeer schadelijke bacterieziekte

Ringrot (Clavibacter sepedonicus) is een besmettelijke bacterieziekte die grote schade kan toebrengen aan aardappelen. De ziekte gedijt in koele klimaten. Het opbrengstverlies kan oplopen tot 50%. De ziekte is moeilijk uit te roeien, omdat de bacterie in droge omstandigheden jarenlang kan overleven, bijvoorbeeld in machines en opslagplaatsen. De ziekte komt op veel plaatsen voor, waaronder Canada, Mexico, de Verenigde Staten en ook in Oost-Europa en Rusland.

Strenge maatregelen in Nederland

In Nederland is ringrot een quarantaineziekte. Dat betekent dat er bij een vondst van de ziekte snel drastische maatregelen worden genomen. Besmette partijen worden vernietigd en andere partijen van dezelfde teler moeten als ‘waarschijnlijk besmet’ worden verklaard.

Voor ringrot geldt een speciaal hygiëneprotocol waar telers zich aan moeten houden. In EU-verband gelden sinds 2023 speciale maatregelen. Deze verordening is zo strikt dat zolang je vrij bent van ringrot, export naar buiten de EU mogelijk is zonder aanvullende inspectie.

De laatst bekende uitbraak ringrot in Nederland was in 2016 in Zuid-Holland. In de jaren daarvoor kwam de ziekte vaker voor, met een piek in 2011 en 2012.

Meer informatie over ringrot is te vinden in de factsheet van Defra en het informatiedocument van de NVWA.