Het Verenigd Koninkrijk heeft een verbod ingesteld op de invoer van Duitse dieren, waaronder schapen, vanwege de recente MKZ-uitbraak. Foto ter illustratie. Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Britten verbieden Duitse dierlijke producten vanwege MKZ

Het VK verbiedt invoer van Duitse dieren en vlees vanwege MKZ. Alleen behandelde producten mogen binnen. Britse boeren maken zich zorgen.  

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verbiedt de invoer van runderen, varkens en schapen uit Duitsland vanwege de recente uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) bij waterbuffels in de oostelijke deelstaat Brandenburg. Naast levende dieren geldt ook een verbod op de import van rund- en varkensvlees uit Duitsland. Het ministerie van Voedsel en Plattelandszaken heeft dit besluit bekendgemaakt. Het VK kan dit verbod zelfstandig invoeren, omdat het geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie.

Regels voor dierlijke producten aangescherpt

De Britse regering wil met deze maatregel voorkomen dat MKZ zich ook in het Verenigd Koninkrijk verspreidt. Alleen melk, zuivelproducten en biest die zijn behandeld volgens Regulering 2010/605 mogen worden ingevoerd. Deze Europese regel voor de certificering van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong is na de brexit nog steeds geldig in het VK. Vleesproducten die geen speciale behandeling hebben ondergaan, mogen voorlopig niet worden ingevoerd. Dierlijke bijproducten kunnen alleen het VK binnenkomen als ze effectief zijn behandeld om de risico’s van MKZ te minimaliseren.

Het ministerie werkt aan aanvullende beperkingen voor de invoer van dierlijke bijproducten, hooi en stro uit Duitsland. Deze maatregelen moeten het risico op verspreiding van MKZ verder verkleinen.

Grote zorgen bij Britse boeren

De Britse National Farmer’s Union heeft eerder zijn zorgen geuit over de uitbraak van MKZ in Duitsland. Voorzitter Tom Bradshaw verklaarde: “De bevestigde uitbraak is zorgwekkend nieuws voor veehouders in de hele EU. We verwelkomen de snelle actie om de ziekte te melden, zodat het risico voor veehouders geminimaliseerd wordt. Het is nu cruciaal om ervoor te zorgen dat onze grenzen goed bewaakt worden, zodat we voorkomen dat de ziekte het VK binnenkomt.”