<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Britse regels verplaatsen vee verruimd

De Britse regels voor het verplaatsen van vee tussen de verschillende stukken land of afzonderlijke bedrijven van één boer worden versoepeld.

Boeren hoeven straks dergelijke verplaatsingen niet meer te melden als die binnen een straal van 10 mijl ofwel 16 kilometer blijven. De zogenaamde standstill, dat wil zeggen het verbod om vee zes dagen na een verplaatsing opnieuw te verhuizen, vervalt eveneens.

Administratieve lasten verminderen

Met die maatregelen wil het plattelandsministerie Defra de administratieve lasten voor boeren met vee verder verminderen. Momenteel mag vee alleen zonder melding verplaatst worden binnen 5 mijl en treedt vervolgens altijd een standstill in werking. De nieuwe regels gaan vanaf 1 juli gefaseerd in.

Alle stukken land registreren onder één nummer

Bij het nieuwe systeem kunnen boeren alle stukken land die ze zelf bezitten of van anderen huren registreren binnen de 10 mijl grens onder één gemeentelijk nummer, het County Parish Holding of CPH-nummer. Die grens wordt berekend vanaf het boerenbedrijf zelf of vanaf het gebruikelijke verzamelpunt voor vee. Verplaatsingen van vee binnen een CPH hoeven voortaan niet meer gemeld te worden. Bovendien geldt dan ook geen standstill meer.

Voor verplaatsingen buiten de 10-mijlzone blijven de oude verplichtingen wel van kracht.

Beheer
WP Admin