Foto: Ton Kastermans AlgemeenNieuws

Brazilianen kochten inspecteurs om

Braziliaanse vleesbedrijven kochten inspecteurs om. In totaal zijn in de zaak 60 personen betrokken.

Seara, een dochterbedrijf van vleesgigant JBS betaalde keurmeesters steekpenningen voor het vergeven van de benodigde vergunningen om binnen- en buitenlands af te zetten. Concurrent Brasil Foods bood inspecteurs onder de tafel geld aan wanneer ze zouden afzien van het stilleggen van een slachterij om hygiëneredenen. Dat blijkt uit een overzicht van de federale openbaar aanklager die de zaak ‘Carne Fraca’ (het vlees is zwak) leidt.

In het omkoopschandaal speelden twee personen een hoofdrol: hoofdinspecteur Daniel Gonçalves Filho van het ministerie van landbouw en Maria do Rocio Nascimento, het regionale hoofd van inspectieagentschap Sipoa. In totaal zijn 60 personen betrokken.

Vlees opgewaardeerd

Een kleinere aanbieder van varkensvlees, Larissa, vervalste documenten zodat producten die al over de uiterste verkoopdatum waren toch konden worden verscheept. Ook zou vlees zijn schoongemaakt met een bepaald zuur dat niet is toegestaan.

Rusland trekt vergunningen in

Rusland heeft naar aanleiding van het schandaal in eerste instantie geen importverbod afgekondigd. Nu heeft het land besloten toch de exportvergunningen voor 17 Braziliaanse vleesleveranciers in te trekken.

Lees ook:

Beheer
WP Admin