Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Brandenburg wil herstructurering varkenshouderij

De regering van de Duitse deelstaat Brandenburg pleit voor een kleinschaligere en diervriendelijke wijze van varkens houden.

In een persbericht staat dat door de sterk gestegen energie- en voerkosten en verbetering van het dierenwelzijn op de achtergrond raakt. Ook is door de specialisatie in de varkenssector de noodzaak van transport van grondstoffen en dieren groot. Dit leidt tot meer gevaar van ziekte-insleep, zoals Afrikaanse varkenspest. Ook zijn regionaal weinig slachterijen over, zodat de varkens lang op de vrachtwagen zitten naar een grote slachterij verder weg.

Decentralisatie

In het persbericht legt Stefan Heidrich, dierenwelzijnsverantwoordelijke van de deelstaat, uit hoe hij de toekomstige varkenshouderij voor zich ziet. Hij pleit voor kleinschalige bedrijven, waar de varkens vanaf de geboorte tot de slacht bij elkaar blijven. Kleinere decentrale boerderijen met varkens worden centraal gemanaged, in zijn plannen. De boerderijen verbouwen zelf het voer en de mest kan weer over het bouwland. De huisvesting is goedkoop omdat overal droogvoer wordt gevoerd, dat desnoods met een mobiele maal- en menginstallatie wordt klaar gemaakt. De slachterij komt naar de varkens toe. Heidrich stelt voor om mobiele slachterijen in te zetten, die bedrijven collectief en afwisselend inhuren.

Minder stress

Naast dierenwelzijn pleit de functionaris ook voor een milieuvriendelijk en sociaal gedragen vorm van varkens houden. De voordelen voor de varkens zijn dat die minder stress ervaren, beter groeien, minder transport, betere hygiëne ook minder risico op ziekte-insleep.

AVP trekt diepe sporen

De deelstaat Brandenburg kampt sinds september 2020 met Afrikaanse varkenspest. De varkensstapel is door de gevolgen van de AVP flink gekrompen. Afgelopen mei zijn 631.200 varkens geteld. Bij de telling in mei 2020 zat het aantal op 774.600 dieren.

Reacties

Beheer
WP Admin