De afgelopen twee jaar is met hekken, intensieve zoektochten naar dode wilde zwijnen en het bejagen van zwijnen in aangewezen gebieden geprobeerd het virus een halt toe te roepen. Foto: ANP VarkensNieuws

Brandenburg wil extra corridor langs Poolse grens

De Duitse deelstaat Brandenburg kampt nu twee jaar met Afrikaanse varkenspest (AVP).

Volgens het ministerie voor consumentenbescherming is er duidelijk sprake van een daling van het aantal gevonden besmette zwijnen. In de eerste 12 maanden werden 1.600 officiële gevallen van AVP gemeld, tussen januari en september dit jaar zijn het er nog maar 300. Toch is het ministerie niet gerust op de nieuwe vondsten van besmette zwijnen in het westen van Polen. Daarom is er overleg met de Europese Commissie voor het instellen van een beschermde corridor langs de grens met Polen. Elk met AVP besmet dier dat ten oosten van deze corridor gevonden wordt, zou niet op het conto van Duitsland moeten komen. Op die manier moet voor Duitsland zodra er geen besmettingen meer gevonden worden, het jaar virusvrij in kunnen gaan dat nodig is om de vrije status terug te krijgen.

€ 73 miljoen aan maatregelen

De afgelopen twee jaar is met hekken, intensieve zoektochten naar dode wilde zwijnen en het bejagen van zwijnen in aangewezen gebieden geprobeerd het virus een halt toe te roepen. De maatregelen die werden getroffen beslaan inmiddels een bedrag van circa € 73 miljoen.

Virus nu buiten de deur houden

In totaal zijn er de afgelopen twee jaar tien kerngebieden aangewezen voor de bestrijding van AVP. In mei werden de eerste twee gebieden weer opgeheven. Minister Nonnemacher van Consumentenbescherming verwacht dat er de komende maanden nog meer gebieden vrij gegeven kunnen worden. Maar daarvoor moet wel voorkomen worden dat er opnieuw besmette zwijnen uit Polen de grens over steken, vooral nu er opnieuw besmette zwijnen in de buurt van de Pools-Duitse grens zijn aangetroffen. Om het virus definitief buiten de grens te houden roept Nonnemacher burgers op geen etensresten met vlees weg te gooien in de natuur, langs de weg of thuis op de composthoop om te voorkomen dat het opgevreten wordt door wilde zwijnen.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin