Foto: Martijn ter Horst AlgemeenNieuws

Bouwland van een ton per hectare geen utopie meer

Voor de vierde keer dit jaar stijgt de maandprijs voor bouwland tot boven de 90.000 euro per hectare. Daarmee worden deze grondprijzen steeds minder een zeldzaamheid.

In 2021 is het twee keer voorgekomen dat de maandprijs van bouwland boven de 90.000 euro steeg, blijk tuit een overzicht van het Kadaster. Er is dus sprake van een verdubbeling op dat terrein. Maar september 2021 blijft nog wel staan als de maand met de hoogste gemiddelde prijs; 99.659 euro per hectare. Maar de grondprijs van november komt wel weer heel dichtbij met 98.258 euro per hectare. Tot nog toe was september de zeldzame uitschieter.

Provincie Flevoland

Zoals mag worden verwacht, was er in november een belangrijke bijdrage van uit de provincie Flevoland om de gemiddelde prijs van bouwland een flinke duw te geven. In de Flevopolder werd 25,7 hectare verhandel voor 185.000 euro per hectare. Opvallend daarbij is dat een maand eerder ook al grond werd verkocht voor exact dezelfde prijs.

Ook van uit de Noordoostpolder is vorige maand een bijdrage geleverd aan een hoog landelijk gemiddelde prijs voor bouwland. In deze polder werd in november 31,3 hectare verhandeld à 163.780 euro per hectare. Daarmee is er vorige maand voor bijna 10 miljoen euro aan bouwland in andere handen overgegaan. Dat is een derde van het totale landelijke transactiebedrag in bouwgrond vorige maand.

Tekst gaat door onder grafiek

Grasland

Het gemiddelde prijsniveau van grasland daalde vorige maand naar 72.354 per hectare. Daarmee bleef het prijsniveau wel ruim boven het jaargemiddelde dat vooralsnog uitkomt op 66.540 per hectare. Prijsdrukkend werkte de verkoop van 55,1 hectare in de Friese Weidestreek voor iets minder dan 57.000 euro per hectare. Datzelfde geldt voor 29,6 hectare in Noordelijk Friesland en 26 hectare in de Achterhoek, want ook die percelen gingen voor minder dan 60.000 euro per hectare van de hand.

Daar staat tegenover dat op de Westelijke zandgronden in Noord-Brabant 30,7 hectare is verkocht voor een hectareprijs van 107.427 euro. Begin dit jaar ging in dat gebied nog 13,8 hectare van de hand voor net iets meer dan 75.000 euro per hectare.

Reacties

  1. Die hoge grondprijzen geven hoop voor de toekomst. Als nederlandse boeren zoveel kunnen neertellen voor aankoop grond, kunnen andere boeren in europa die hetzelfde produceren ook wat overhouden. Het zal duidelijk zijn dat de kostprijs in nederland hoger is dan in landen waar je grond koopt onder de 12.000 euro per ha.

Beheer
WP Admin