Foto: Peter Roek PluimveeNieuws

Botbreuken leghennen op Europese agenda

Borstbeenbreuken bij leghennen moeten hoger op de dierenwelzijnsagenda komen. Mogelijk moeten de regels voor de fokkerij worden aangepast.

Dat hebben de Europese landbouwministers uitgesproken tijdens de laatste vergadering. In een van haar laatste brieven aan de Tweede Kamer heeft voormalig landbouwminister Carola Schouten geschreven dat meer onderzoek nodig is naar de relatie tussen borstbeenbreuken en de fokkerij.

Steeds kleinere leghennen

De Deense minister van landbouw heeft de kwestie op de agenda gezet, nadat uit Deens onderzoek bleek dat 85% van de leghennen een breuk heeft. Volgens de Denen komt dat door het fokken van steeds kleinere leghennen, die steeds meer moeite hebben om eieren te leggen. De Denen bepleiten een aanpassing van de fokkerijdoelstellingen, die moet worden opgenomen in de regelgeving.

Goede wetenschappelijk onderbouwing essentieel

Schouten zegt dat goede wetenschappelijk onderbouwing essentieel is voordat er maatregelen worden getroffen. Een Europese aanpak is van belang, omdat de fokkerij van leghennen is geconcentreerd in enkele landen. Europees landfobuwcommissaris Janusz Wojciechowski vindt dat iedereen binnen de fokkerij rekening moet houden met dierenwelzijn. De Europese Commissie vraagt de Europese voedselveiligheidsautoriteit om advies.

Beheer
WP Admin