AkkerbouwNieuws

Bollensector start met fondsen voor onderzoek

Hillegom – Het Tulpen Onderzoeks Fonds (TOF) gaat van start, net als het onderzoeksfonds voor hyacinten. Het leliefonds gaat het tweede jaar in.

Doordat het Productschap Tuinbouw verdwijnt op 1 januari 2015, vervalt het collectief gefinancierd onderzoek. De bollensector heeft alternatieven ontwikkeld. Het TOF wordt gevuld door telers die een derde van het totale areaal van 10.000 hectare tulpen verbouwen. Bij hyacinten wordt het fonds gevuld door de helft van het areaal van 2.000 hectare. Bij lelies is dat ruim 80 procent van de 4.000 hectare.

De fondsen zijn een goed middel om onderzoek te blijven doen bij grote teelten, zegt directeur Prisca Kleijn van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). “Bij gewassen met een klein areaal loopt de prijs erg op. Ook vrezen wij dat fundamenteel onderzoek onvoldoende aandacht krijgt. Telers willen praktijkgericht onderzoek. Maar voor de lange termijn is ook fundamenteel onderzoek nodig. Dat is duurder dan praktijkonderzoek. Wij zien hier een taak voor de overheid. Die heeft de tuinbouw, en dus ook de bollensector, benoemd als één van de topsectoren van de economie.”

Beheer
WP Admin