AkkerbouwNieuws

‘Bollenprijzen 10 procent hoger dan vorig jaar’

Lisse – De prijzen van bloembollen zijn ongeveer 10 procent hoger dan vorig jaar. Dat meldt bloembollenbemiddelingsbureau Hobaho. De stemming bij de telers en broeiers is goed.

De oorzaak van de positieve prijsvorming en goede vraag in de tulpensector is dat supermarkten in binnen- en buitenland veel tulpen gebruiken. “Dit leidt tot een vertrouwen bij telers, broeiers en handel”, zegt Hobaho-directeur Foeke Gardenier.

Telers hebben al een zeer groot deel van hun productie verkocht en worden nu wat afwachtend voorafgaand aan de groei en de oogst van de bollen, signaleert Gardenier. Het aangeplante areaal is ongeveer gelijk aan vorig jaar. “Het positieve sentiment leidt ook tot belangstelling voor vernieuwing van het sortiment. Er lijkt een betere balans te komen in het assortiment voor de supermarkten en het exclusieve assortiment.”

Ook bij de lelietelers en -broeiers is de stemming goed. De prijzen voor de bollen van de leliesoort LA van oogst 2014 lijken op een hoger niveau uit te komen dan in 2013. De handel in de soorten Oriental en OT komt de komende week op gang. Gardenier zegt dat de prijsvorming naar verwachting minstens het niveau van vorig jaar evenaart.

De bloemenprijzen zijn nu goed, waardoor de broeierij wat achterstand in kan halen. De export heeft oogst 2013 goed uitgeleverd. Telers maken het plantgoed klaar, zodat het plantseizoen in de derde week van maart kan beginnen.

De vooruitzichten voor de hyacintenafzet zijn positief. Gardenier: “Het areaal is licht krimpend. Daardoor zien wij een redelijk stabiele markt met mogelijk een iets hogere prijs. Gezien het huidige klimaat wordt een goede opbrengst verwacht. De markt is levendig en er is vraag vanuit het buitenland.”

Beheer
WP Admin