Verwarrend al die regels. Voor de Arbowet graag een ruwe vloer aanleggen, want minder snel uitglijden, en voor de hygiëne graag een gladde vloer.</p> <p><em>Foto: Peter Roek</em> AkkerbouwOpinie

‘Boetes zijn vaak onredelijk hoog’

Regels zijn in principe oké. Maar bij controle op naleving ervan graag souplesse en meedenken door de controleurs.

Pas las ik in de krant dat een visser een boete had gekregen omdat hij met een vishengel te veel aan het vissen was. De controleur kwam met zijn auto vast te zitten en vroeg de visser hem te helpen. Dit wilde de visser wel doen, maar dan moest de controleur hem clementie geven voor zijn overtreding. En zo geschiedde. De controleur was blij dat hij weer verder kon rijden en de visser was blij dat zijn boete geseponeerd was.

Steeds meer regels

Het lijkt wel of het aantal regels dat wordt opgesteld de laatste decennia flink aan het toenemen is. Vaak worden regels opgesteld om bepaalde doelen te bereiken. Het kan om van alles gaan: veiligheid, gezondheid, natuur, belastingen. Veelal hebben regels een goede achtergrond. Het is prima om regels op te stellen om er een bepaald doel mee te bereiken. Alleen komen er steeds meer doelen en hieraan worden allemaal regeltjes gehangen. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer.

Wat voor het ene doel niet mag, moet voor een ander doel juist weer wel. Een mooi voorbeeld hiervan is de discussie over vloeren. Voor de Arbowet graag een ruwe vloer aanleggen, want minder snel uitglijden, en voor de hygiëne graag een gladde vloer.

Boete van €1.000 eerder regel dan uitzondering

Om te controleren of bedrijven de regels naleven, hebben instanties controleurs in dienst. Bij een overtreding volgt een waarschuwing of een boete. Boetes zijn vaak onredelijk hoog, vind ik. Voor een kleine overtreding is een boete van €1.000 eerder regel dan uitzondering. Je kunt wel stellen dat de balans zoek is. Het zou een goede zaak zijn als zo’n controleur zich wat meer in de betreffende zaak zou verdiepen. Wellicht kan hij er dan wat meer begrip voor opbrengen en zou hij zelfs in sommige (misschien wel vele) gevallen clementie kunnen geven.

Boer kent niet alle regels even goed

Velen in de agrarische sector werken alleen of met maar twee personen. Zij doen de hele handel en wandel van het bedrijf. Mensen vragen weleens wat voor werk ik doe. Nou, zeg ik dan, ik ben heftruckchauffeur, in- en verkoper, debiteuren- en crediteurenbeheerder, boekhouder, columnist, selecteur en mede-directeur. O, zeggen ze dan, een mooie veelzijdige baan heb je. Ja, dat klopt wel. Deze veelzijdigheid is voor veel kleine bedrijven ook een manco. Je bent van sommige dingen minder goed op de hoogte. Een groot bedrijf heeft vaker een extra mannetje in dienst om zich bezig te houden met alle regels.

Niet verschuilen achter regels

Regels zijn nodig. Een regel is echter geen doel op zich. Hier schort het momenteel aan. Veel controleurs verschuilen zich achter de regels. Beter is het als de controleur met de boer om tafel gaat zitten en samen te bekijken hoe de gestelde doelen toch bereikt kunnen worden. Zo creëer je een win-winsituatie en hebben boer en conroleur meer begrip en respect voor elkaar zijn.

Beheer
WP Admin