Boerenprotest in Haarlem op 12 februari. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Man (43) aangehouden voor lozen mest bij boerenprotest in Utrecht

Een 43-jarige man uit Renswoude is maandag 12 februari aangehouden omdat hij eerder deze maand voor de ingang van het provinciehuis in Utrecht mest heeft geloosd. Het incident vond plaats bij een boerenactie op 2 februari waarbij een groep boeren met ongeveer veertig trekkers langsging bij het provinciehuis.

De politie sluit niet uit dat meer mensen worden aangehouden. Naast een grote hoeveelheid mest dumpten de actievoerders ook bouwafval voor het provinciehuis.

Opsporing intensiveren

Plaatsvervangend politiechef Michel de Roos ziet demonstreren als een “groot recht”, maar constateert dat de acties van een aantal mensen bij de boerenprotesten niets te maken hebben met demonstreren. “De betrokkenen hebben er bewust gekozen om mest op straat te lozen. Dit mag niet zonder consequenties blijven voor de verantwoordelijken en daar treden we daarom ook tegenop. Dit doen we tijdens acties, maar ook – zoals nu het geval – door de opsporing naderhand te intensiveren”, aldus De Roos.

De afgelopen weken waren er meerdere boerenacties op verschillende plekken in het land, terwijl ook grote protestacties gaande zijn buiten Nederland. Vorige week maandag hield de Nederlandse politie twee actievoerders aan voor het blokkeren van de weg en het storten van afval bij een boerenprotest op de A50. Vrijdag werd besloten dat de 35-jarige man uit Eerbeek en de 39-jarige man uit Klarenbeek het proces in vrijheid mogen afwachten. In Noord-Holland hebben zich maandag ook boeren verzameld om naar het provinciehuis in Haarlem te gaan.


Honderden Belgische boeren trekken naar haven Antwerpen

Honderden Belgische boeren zijn dinsdagmorgen 13 februari onderweg naar de haven van Antwerpen om daar de toegangswegen te blokkeren. Volgens de organisatie gaat het om ongeveer vijfhonderd boeren, die ontevreden zijn met het Belgische landbouwbeleid.

De Belgische verkeersdiensten zeggen dat er momenteel kleine hinder op de weg is, maar waarschuwen dat dat snel kan verergeren. De wegen zullen niet volledig worden afgesloten, zeggen de demonstranten. Ze zouden zogenoemde filterblokkades opzetten, waar nog mondjesmaat auto’s worden doorgelaten. Hulpdiensten mogen sowieso passeren.

Stijn Zelderloo van de organisatie zegt tegen de omroep VRT dat de Antwerpse haven niet toevallig gekozen is. “Als belangrijke economische sector vragen de landbouwers het respect en erkenning dat de haven en havenbedrijven ervaren ook voor hun deelsectoren en bedrijven.”

De Belgische boeren protesteren al weken tegen strengere regels en dalende inkomsten voor de sector.


Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin