Boeren hebben donderdagavond enige tijd het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo geblokkeerd. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Boerenprotesten brengen beweging in Brussel

De massale en soms grimmige boerenprotesten in de EU hebben effect gehad. ‘Brussel’ heeft toezeggingen gedaan. Een overzicht.

De Europese Commissie wil sommige regels voor duurzame landbouw versoepelen en de import van Oekraïense landbouwproducten aan banden leggen. Dat is besloten na dagen boerenprotest in diverse EU-landen tegen het landbouwbeleid, oneerlijke concurrentie en milieueisen. Dit protest bereikte een climax bij de EU-top van regeringsleiders in Brussel op 1 februari.

Verplichte braaklegging 4% van de baan

Belangrijke toezegging: de verplichte 4% braak is dit jaar van de baan. Na boerenprotesten stelt de Europese Commissie voor om de braakregeling een jaar op te schorten. Landbouwminister Piet Adema verwacht dat een ruime meerderheid van de EU-landbouwministers dit zal steunen. Er is wel een voorwaarde aan gekoppeld: op 7% van het areaal moeten akkerbouwers stikstofbindende of vanggewassen verbouwen. Dit zonder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Adema is positief over de vrijstelling, maar maakt zich zorgen over de uitvoering door RVO. Dit vanwege de complexiteit van het systeem. De 4%-regeling werd vorig jaar ook al uitgesteld in verband met de oorlog in Oekraïne.

Lees verder onder het kader, onderaan dit artikel het laatste nieuws over boerenprotesten

Import uit Oekraïne

Eigenlijk ging de EU-top over Oekraïne. Als het aan de Europese Commissie ligt, mag Oekraïne nog minstens een jaar langer zonder invoerheffingen naar de Europese Unie exporteren. Voor pluimvee, eieren en suiker moet zo’n heffing wel worden betaald, als Oekraïne meer exporteert dan afgelopen jaren, stelt de Commissie voor.

Daarnaast zouden er ‘snelle corrigerende maatregelen’ genomen kunnen worden als een lidstaat door Oekraïense export in de problemen raakt. Nu is dat alleen aan de orde als de hele EU wordt getroffen.

De soepele handelsregels voor Oekraïne gelden sinds de Russische invasie, bijna twee jaar geleden. Maar met name aangrenzende EU-lidstaten klagen dat hun boeren de dupe zijn, bijvoorbeeld door de import van goedkoop graan. De Franse president Emmanuel Macron en de christendemocratische partijgenoten van Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen in het Europees Parlement dringen nu aan op het inperken van de import uit Oekraïne.

Frankrijk

De Franse regering heeft een aantal nieuwe toezeggingen gedaan aan de eigen boeren. Zo wordt het plan om het gebruik van bestrijdingsmiddelen verder te beperken in de ijskast gezet, en is er € 150 miljoen steun uitgetrokken voor veehouders.

Verder gaat de Franse economische controledienst meer dan 10.000 bezoeken brengen aan supermarkten om producten te controleren op herkomst en of die voldoen aan de in Frankrijk geldende eisen.

Duitsland: Bondsdag toch akkoord met verdwijnen dieselsubsidie

De Duitse Bondsdag heeft de nieuwe begroting voor 2024 goedgekeurd waarin wordt vastgehouden aan de afbouw van de gesubsidieerde of rode diesel voor onder meer landbouwvoertuigen. Er zijn massale protesten geweest van boeren, en ook van transportbedrijven, tegen het plan te stoppen met deze vorm van brandstofsubsidie. De regering heeft de boeren recent wel toegezegd dat ze de maatregel niet zoals gepland meteen uitvoert, maar dat het geleidelijk zal gaan.

Medeauteur: ANP

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. 4 % braak inruilen voor 7 % stikstof bindende gewassen Zonder gewasbescherming. Is dit een goede ruil of komen de boeren van de regen in de drup. Vlinderbloemigen hebben ook gewasbescherming nodig om opbrengst te produceren. Ik krijg steeds meer het gevoel dat onze Politici Poetin gaan helpen aan goede handel voor de melkplas die hij gepland heeft nu de gaswolk niet meer onze kant op mag. Als Brussel helemaal doorzet met de plannen van Samson en Timmermans zal Poetin nog meer reden hebben om Oekraïne in te lijven, de zwarte aarde kan bij goed gebruik makkelijk het in de EU wegvallende deel opvangen. Het wordt tijd dat onze Politici hun oogkleppen afdoen en de menselijke behoefte boven die van bio diversiteit stellen of ze moeten de burgers leren weer hun Eigen Boontjes te telen en de versafdeling bij AH in te ruilen voor de Volkstuin.

Beheer
WP Admin