Ongeruste boeren vinden dat de politiek aan zet is om duidelijkheid te scheppen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Boerenprotest bij provinciehuis Assen

Ongeveer honderd boeren hebben woensdag actie gevoerd bij het provinciehuis in de Drentse hoofdstad Assen om hun onvrede over het landbouwbeleid kenbaar te maken. Bij het provinciehuis en ook voor de ingang ervan staan trekkers. Ongeruste boeren vinden dat de politiek aan zet is om duidelijkheid te scheppen.

Jan Uineken, een van de protesterende boeren, laat weten dat het niet om een actie van een organisatie gaat. Maar dat het een initiatief van verontruste landbouwers uit de provincie is. Hij zegt dat ze naar het provinciehuis zijn gekomen uit wanhoop. Hij ziet er alleen maar regels bijkomen. En er wordt te weinig naar de boeren geluisterd, stelt hij. “Het is 5 over 12, de emmers zijn vol en stromen over.” Om dat duidelijk te maken hebben de boeren emmers met mest meegenomen. Ook die werden neergezet voor de ingang van het provinciehuis.

Boeren zijn geen boswachters

De provincie vergadert woensdag over de aanpak van het landelijk gebied. Volgens Uineken is er een groot verschil tussen wat wordt bedacht en wat de boeren in de praktijk kunnen doen. “Boeren kunnen verschrikkelijk veel in de praktijk, maar op deze manier gaan theorie en praktijk nooit bij elkaar komen.”

Bij bijeenkomsten om mee te praten over plannen voor het gebied, ziet hij veel mensen die niets met landbouw te maken hebben. “We zijn boeren en geen boswachters, maar ze zijn bezig van de provincie een grote boswachterij te maken.”

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma nodigde de boeren uit in het provinciehuis, zodat een delegatie van de boeren de vergadering kan bijwonen. Het agendapunt aanpak landelijk gebied wordt daarom woensdag snel besproken.

Op vrijdag 2 februari voerden boeren ook al actie bij het Drentse provinciehuis. Ze lieten toen al weten terug te komen als er niets veranderde.

FDF sluit nieuwe boerenacties niet uit

Farmers Defence Force schortte de acties eerder op, in afwachting van de gesprekken die landbouwminister Piet Adema voert met de sector over de mestmarkt. FDF sluit echter nieuwe acties van boeren niet uit. De boerenclub zal deze acties vooralsnog niet zelf organiseren. Dat initiatief ligt bij boeren in de regio.

Zo ziet een woordvoerster van FDF een actievoorstel langskomen voor zondag 18 februari in het Groningse Zuidbroek. Maar het is nog onduidelijk of deze actie daadwerkelijk doorgaat en hoe dat vorm moet krijgen. Woensdagochtend hebben zo’n honderd boeren nog actiegevoerd bij het provinciehuis in Assen. Hoe verder te gaan, bepaalt FDF in overleg met andere boerengroepen. Maar het is nog onduidelijk wanneer dat gesprek plaatsvindt.

Weinig vertrouwen in gesprekken met politiek

FDF stelt dat er weinig vertrouwen is in de gesprekken met de politiek. “We weten inmiddels hoe dat werkt. Na het ene gesprek volgt weer het volgende gesprek, maar er verandert niets”, aldus de woordvoerster. “Er is onvoldoende zicht op verbetering van de situatie van de Nederlandse boer.” En dus voorziet zij opnieuw wilde acties in het land. Eerder lieten boerenactiegroepen weten tot 15 februari geen actie te voeren in afwachting van het overleg met Adema.

Het uiteindelijke doel van de boeren is dat aangescherpte Europese regels van tafel gaan, zoals die over het uitrijden van mest op het land en de sanering van de veehouderij. Die maatregelen zijn er om een duurzamere en diervriendelijkere landbouw en veehouderij te krijgen.

Lees ook: ‘Crisis? Er is vooral een gebrek aan vertrouwen’

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. Politici hebben duidelijk te hard aan het elastiekje getrokken waardoor het geknapt is. Politici wilden teveel en gaven te weinig. Tijdens het invullen van de bemestingsplannen en de aanvraag voor de premies blijken er veel regels te zijn (gekomen) die pijn gaan doen. Ecolo’s hebben teveel invloed. Binnenkort zeggen de boeren: ga zelf maar voedsel produceren want wij kappen er mee.

Beheer
WP Admin