Jeroen van Maanen staat de pers namens boerenorganisaties te woord na een nabespreking met acht boerenorganisaties, over het gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Boerenorganisaties teleurgesteld na gesprek met kabinet

Bij boerenorganisaties heerst grote teleurstelling na het gesprek vrijdag onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Dat zei Jeroen van Maanen (NMV) namens de acht boerenorganisaties die vrijdagmiddag in Wageningen deelnamen aan een nabespreking en naar eigen zeggen 95% van de landbouw vertegenwoordigen.

Namens de boeren is volgens Van Maanen een handreiking gedaan naar het kabinet. Die handreiking is volgens hem niet opgepakt, “maar was voorwaarde voor een vervolggesprek voor de partijen”. Het geschonden vertrouwen is niet hersteld, aldus Van Maanen.

Het geschonden vertrouwen is niet hersteld.

FDF voorspelt harde acties

Voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) voorspelt harde acties: “Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft.” Hij wil niet zeggen om wat voor soort acties het gaat. “Daar gaan we niet over uitweiden, maar we gaan zeker escaleren. We bedenken altijd iets speciaals.”

Volgens Van den Oever is de kloof tussen het kabinet en de boeren groot. Hij vergelijkt die met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. “De impasse is groot, we zijn terug bij af”, zegt hij. Volgens Van den Oever wilden de boeren een toezegging van het kabinet. “Aangezien de hand niet gegrepen wordt, moeten we weer terug naar de oude strategie. Aan de onderhandelingstafel wil het niet beslist worden. Met zijn allen, ook heel gematigde partijen, hebben we samen een strategie bepaald. We wilden een kleine toezegging. Die komt niet. Dan zijn de vergaderboeren uitgewerkt en moeten de actieboeren weer aan de gang.”

Geen oproep aan achterban

Van den Oever zegt dat hij geen oproepen wil doen aan zijn achterban. “Die boeren weten zelf goed wat ze wel en niet kunnen doen. Niemand is voor asbest op de snelweg gooien. Ik denk dat we het daar met zijn allen wel over eens zijn. Maar kijk, het is natuurlijk ook onze achterban, wij gaan ze niet afvallen.” Bij eerdere protesten werden spullen met het kankerverwekkende asbest erin op de snelweg gegooid. De troep moest door gespecialiseerde bedrijven worden opgeruimd, waardoor wegen langer dicht bleven.

Niemand is voor asbest op de snelweg gooien. Ik denk dat we het daar met zijn allen wel over eens zijn.

Boerenorganisaties spraken vrijdag in Utrecht met kabinetsleden onder wie premier Rutte en met bemiddelaar Johan Remkes. Farmers Defence Force was daar niet bij. Van den Oever is wel in overleg met de grootste koepelorganisatie, LTO Nederland.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. vuil storten, balen in brand steken, de werkende burger, bedrijven die ook hun geld moeten verdien, tegen houden door blokkades gaat averechts werken op een gegeven moment, publieksvriendelijk met uitleg wat het voor een bedrijf betekend met dit beleid zal meer respect afdwingen, denk dat merendeel van de boeren, deze acties van afgelopen tijd ook afkeurt.

Beheer
WP Admin