Foto: Henk Riswick BoerenlevenAchtergrond

Boeren missen contacten en het pilsje aan de bar

Een jaar duurt de coronacrisis nu al. De lockdown is onlangs versoepeld maar voor boeren verandert er weinig.

Eindelijk. Na maanden van strenge maatregelen om het coronavirus in te dammen, kondigde premier Rutte vorige week wat versoepelingen aan. Na de basisscholen mogen de middelbare scholen en het mbo weer open, zij het in beperkte mate. Winkelen kan weer, mits op afspraak, contactberoepen kunnen weer aan de slag en sporten in de buitenlucht mag als je tenminste nog geen 27 jaar bent.

Toen ik zelf vlak daarna klachten kreeg, wist ik het wel

Voor veel mensen gaat hiermee een beetje druk van de ketel, maar voor boeren verandert er niet veel. “Ach, wat zal ik ervan zeggen?”, vraagt Geert Hol zich af. Hij is melkveehouder in het Brabantse Odiliapeel waar vorig jaar de coronacrisis hard toesloeg. Veel mensen werden ziek, veel mensen overleden. “Ik heb zelf ook corona gehad”, denkt hij, al liet hij zich niet testen. “Het was carnaval, ik was naar een feestje, het was keigezellig, er werd gedanst op de bar. We wisten nog niet wat er aan de hand was, anders hadden we dat nooit gedaan natuurlijk. Later hoorde ik dat kennissen die er ook geweest waren, zich hadden laten testen en positief bleken. Toen ik zelf vlak daarna klachten kreeg, wist ik het wel. Ik was flink ziek, had hartkloppingen en veel hoofdpijn. Ik slikte acht paracetamols per dag, deed op het bedrijf alleen het hoogst noodzakelijke en dan schoof ik weer in bed.” Geert genas en hield er niks aan over, maar zijn oude leven oppakken, zit er door alle maatregelen nog steeds niet in. “Gelukkig zijn de scholen weer open. Mijn vrouw werkt op het laboratorium van Nutricia, dat hield dus in dat onze kinderen van 6, 8 en 10 jaar, veel bij mij waren. Ik gooide mijn planning om, zette voer klaar voor twee dagen en verschoof werk naar het moment van de dag dat mijn vrouw weer thuis zou zijn. Nu de kinderen terug naar school gaan, is het allemaal weer een stuk rustiger.”

Lees verder onder foto

Geert Hol: "We maken er zelf maar een feestje van". - Foto: Van Assendelft Fotografie

Geert Hol: “We maken er zelf maar een feestje van”. – Foto: Van Assendelft Fotografie

Weinig verandering

Verder veranderde er voor hem zo goed als niets. “De melk wordt gewoon opgehaald, de inseminator komt gewoon langs, de veearts ook. Laatst hadden we een keizersnee, dan sta je samen dicht naast elkaar bij die koe. De veearts vroeg of niemand in het gezin klachten had. Nou, nee. Daarna gingen we aan de slag, dat kalf moest er toch uit nietwaar?”

Boeren missen sociale contacten

Zo denkt ook melkveehouder Han Wielen bij Harskamp in Gelderland erover. De persconferentie van premier Rutte heeft hij niet gezien, hij was toen nog bezig in de stal. De aangekondigde versoepelingen kreeg hij evengoed wel mee. “Ja, de winkels mogen weer open op afspraak. Voor veel mensen zal dat wel fijn zijn, maar mij doet dat eerlijk gezegd niks. Als ik een overall nodig heb, bestel ik die online.” En dat de kappers weer open mogen? Vrolijk: “Het zal mijn koeien echt een zorg wezen hoe mijn haar zit.” Ja, de sociale contacten, die mist hij wel maar somber is hij zeker niet. Hij is druk en de lente nadert rap. “De mooiste tijd van het jaar. Daar heb ik zin in.”

Afzetmarkten verstoord

Ook bij Ard van der Spek, akkerbouwer in het Zuid-Hollandse Dirksland, blijft geen werk liggen, maar de invloed van corona is toch aldoor aanwezig. Ook voor hem hebben de recent aangekondigde versoepelingen geen effect. “Onze afzetmarkten zijn nog steeds behoorlijk verstoord. En verder werk ik met los personeel. We drinken nog steeds geen koffie in de keuken maar gaan in de schuur zitten waar we afstand kunnen houden.”

Ik wil wel weer eens naar de kerk

Zelf is hij niet zo bang om ziek te worden, zowel zijn vrouw als hij hebben vermoedelijk corona gehad. “We hadden koorts, hoofdpijn en korte tijd geen reuk en smaak. Dat was alles. Toch blijf ik voorzichtig want ook al word ik er zelf niet zo ziek van, ik wil natuurlijk niet eventueel anderen besmetten.”

Lees verder onder foto

Ard van der Spek: "Ik ga niet bij de pakken neerzitten maar ik mis wel de sociale contacten". - Foto: Peter Roek

Ard van der Spek: “Ik ga niet bij de pakken neerzitten maar ik mis wel de sociale contacten”. – Foto: Peter Roek

Blijven hangen met een biertje

Kortom, na een jaar corona lijkt het er ook bij hem nog niet op dat alles snel weer bij het oude zal zijn. “Het is even niet anders”, zucht hij. “Ik ga niet bij de pakken neerzitten maar ik mis wel de sociale contacten. Ik zou wel weer eens naar de kerk willen, en naar een echte bijeenkomst van onze akkerbouwstudieclub. Nu vergaderen we via een beeldscherm, dan blijf je na afloop niet hangen met een biertje. En als je wat wilt vragen, moet je op dat scherm digitaal een handje opsteken. Nou, dat moet je tegen een boer zeggen, dat ie eerst z’n hand moet opsteken voor-ie wat zegt. Dat werkt niet.”

Klaar met webinars

Geert Hol heeft vergelijkbare ervaringen. “Ik ben bestuurslid van ZLTO en al die webinars en dat vergaderen via Teams, ik ben er onderhand wel klaar mee. Vóór corona deed je afloop een biertje aan de bar en stond je gezellig te buurten, nu schakel je je scherm uit en dat was het dan. Ik ben graag onder de mensen, ik mis de bijeenkomsten, de feestjes, de barbecues, het pilsje na afloop. Als boer heb je sowieso een beetje een eenzaam beroep, die coronamaatregelen maken het er niet beter op.” Maar wegkwijnen, dat is nou ook weer niet aan de orde. “We maken er zelf thuis maar een feestje van. We halen eens vaker vlaai bij de bakker en gourmetten soms door de week. En wat ook helpt, is dat de zon weer gaat schijnen, het voorjaar komt eraan. De putten kunnen leeg, we kunnen weer aan de slag!”

Beheer
WP Admin