AkkerbouwAchtergrond

Boeren met een eigen vliegtuig

Flink wat Canadese boeren hebben een eigen (water)vliegtuig. Meestal gaat het goed, soms is het wel op het nippertje. Zoals wanneer ze op de weg landen.

Ik kreeg net de catalogus van Ritchie Bros in de bus met de openbare verkopen van boerderijen, machines en werktuigen. Het betreft hoofdzakelijk farms in het westen van Canada. Er zat ook weer een boer bij die zijn vliegtuig verkoopt. Hij is waarschijnlijk ook een lid van the flying farmers. Die heb je hier namelijk.

Watervliegtuigen

Voor Nederlanders klinkt het misschien vreemd, boeren met een eigen vliegtuig. Het viel mij de eerste jaren in Canada ook op, net als het grote aantal privé- watervliegtuigen. Maar het is natuurlijk niet echt vreemd in een land met ontzettend veel grotere en kleinere meren en rivieren.

Flying farmers

Hier in de buurt zitten ook drie leden van die flying farmers. Ik ken ze goed, ze hebben alle drie hun eigen vliegtuig en vliegbrevet. Een ervan is een oud-werknemer van me. Toen ik hier trouwde, maakte hij de videoreportage. Een andere keer heeft hij, zonder dat we het wisten, met een gehuurd vliegtuig op een mooie dag luchtopnamen gemaakt van al ons land en ons huis en onze gebouwen. Hij komt wel vaker even overvliegen. Dan seint hij altijd even door een beetje met de vleugels te bewegen.

Vliegtuig landt op weg

Een leuk voorval van een paar jaar terug vergeet ik niet snel. Op een mooie, koude winterse zondag zouden we even bij onze Nederlandse buren een kopje thee (met versterking) gaan drinken. Op weg er naar toe zit er een vliegtuigje boven me. Ik ben nog maar nauwelijks op het erf van de buren, als het vliegtuig op de weg landt en ook het erf opdraait. Toen zag ik dat het Heinzel (een boer van Oostenrijkse afkomst) was, met zijn dochtertje.

Dochter achter stuurknuppel

Toen het weer op vertrekken aan kwam, vroeg Heinzel ons even de staart van zijn vliegtuigje vast te houden. Hij installeerde zijn vierjarige dochter en slingerde de motor van het vliegtuig aan. Daarna begon hij tegen ons echter nog een heel verhaal te vertellen. Maar wij konden het vliegtuig ondertussen bijna niet meer houden en gleden al langzaam vooruit. Ik zeg: “Heinzel, ik hoop dat jouw dochter ook vliegen kan. Zo niet, dan is het toch beter dat je ook eens over instappen gaat denken!”

Beheer
WP Admin