Protest bij het politiebureau in Assen in juli vorig jaar tegen de arrestatie van tientallen boeren. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Boeren hoeven boete actieverbod niet te betalen

Zeven boerenactievoerders hoeven de boete van € 390 voor het overtreden van het verbod om te demonstreren met trekkers, niet te betalen. De rechter heeft de mannen een voorwaardelijke boete opgelegd.

Drie weken geleden zaten acht boerenactievoerders bij de rechter in Assen. Daar hoorde een achtste actievoerder al dat ook het Openbaar Ministerie pleitte voor vrijspraak. Die heeft hij nu dus ook gekregen. De zaak ging over een boerenprotest van afgelopen juli. Naar aanleiding van de stikstofdiscussie waren landelijk wilde acties met allerlei doelwitten, van supermarkt tot vliegveld. In het noorden van het land besloten verschillende veiligheidsregio’s om tijdelijk een verbod op te leggen op het demonstreren met landbouwvoertuigen. Dit resulteerde in de arrestatie van 54 volwassenen en minderjarigen. Negentien kregen een boete opgelegd. Acht van hen lieten het aankomen op een rechtszaak.

Toegenomen druk op sector

De rechter hield er rekening mee dat de acht handelden vanwege de toegenomen druk op de agrarische sector door het stikstofbeleid. “Ik heb ook oog voor de impact dat dit heeft op het welzijn van de verdachten en hun naasten. Maar dat neemt niet weg dat je je aan de wet moet houden”, zei de rechter. Ook hield de rechter er rekening mee dat veel anderen die ook werden aangehouden, niet strafrechtelijk zijn vervolgd. Dat er ook boeren met de auto in plaats van de trekker kwamen demonstreren, maakte volgens de rechter niet uit, omdat de demonstratie sowieso verboden was.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin