Partner
Wanneer het tijd is om het boerenbedrijf te verkopen, is het goed te weten dat er bij ABN AMRO een team van specialisten klaarstaat om het proces te begeleiden. - Foto: ABN AMRO AlgemeenPartner

Boer voor het leven – nieuwe perspectieven na de verkoop

Uw bedrijf is uw leven. Het gevoel van vrijheid is wat u drijft. Het houdt u ook in barre tijden op de been. Ooit komt de dag dat u voor het laatst het erf afloopt. Nog steeds als boer, maar zonder bedrijf. Ook dan wilt u zich vrij voelen. En moeten de dingen goed geregeld zijn. Uiteraard wel op een manier die bij u past. Agrarisch bankiers Pieter Smeenk en Klaas Haanstra begeleiden u op weg naar deze nieuwe fase. Gewoon bij u aan de keukentafel.

Pieter loopt al zo’n twintig jaar rond op de boerenerven in Nederland. Hij voelt zich zeer verbonden met boeren en houdt van het boerenleven. “Een boer die zijn bedrijf verkoopt, zit in een emotionele achtbaan. Je neemt dan afscheid van wat je het liefst doet: van je land, van je gewassen, van je dieren of van je kassen. Maar ook van je manier van leven.”

Het is ook een moment om vooruitkijken. “Het leven houdt niet op, het krijgt een nieuwe wending”, benadrukt Pieter. “Om tegelijkertijd het oude leven los te laten en het nieuwe vorm te geven, maakt het lastig. Dat wij een boerengezin op zo’n belangrijk moment in hun leven mogen helpen, vind ik heel bijzonder.”

Eerst een periode van rust

Klaas Haanstra adviseerde jarenlang melkveehouders over financieringen voor hun bedrijf en begeleidt nu stoppende boeren. - Foto: ABN AMRO
Klaas Haanstra adviseerde jarenlang melkveehouders over financieringen voor hun bedrijf en begeleidt nu stoppende boeren. – Foto: ABN AMRO

Klaas herkent het sentiment van de laatste oogst als geen ander, hij komt zelf uit een agrarische familie. Hij adviseerde jarenlang melkveehouders over financieringen voor hun bedrijf en begeleidt nu stoppende boeren. “De gesprekken zijn voor mij heel waardevol. Elke boer is anders, iedereen kijkt op een andere manier de wereld in. Dat nieuwe leven moet daar naadloos op aansluiten, ook financieel.”

Het start met vermogensplanning. “We kijken eerst naar de huidige situatie en de wensen voor de toekomst, met elkaar stippelen we de optimale route uit.” Hij gelooft in een periode van rust na de verkoop. “Dat is niet het moment voor grote beslissingen, een boer moet eerst wennen aan het nieuwe leven. Pas als het gezin gesetteld is, maken we de plannen concreet.”

Een eerlijk advies

“Alles wat we doen, richt zich op de lange termijn”, gaat hij verder. “We geloven niet in snelle oplossingen. Als de boer ons toelaat tot zijn persoonlijke ideeën en drijfveren, kunnen we echt naast hem gaan staan. En onze adviezen perfect laten aansluiten op zijn gedroomde toekomst.”

Boeren praten liever over hun land dan over geld. “De gesprekken die we voeren gaan over het nieuwe leven”, schetst Pieter. “Meestal zit ook de partner aan de keukentafel. En ook de kinderen schuiven regelmatig aan, het gaat immers ook over hun toekomst. Wij zorgen voor de vertaling naar financiële oplossingen en bewaken de onderlinge samenhang. Hierin nemen we het gezin stap voor stap mee.”

Dat wij een boerengezin op zo’n belangrijk moment in hun leven mogen helpen, vind ik heel bijzonder

Elke klant een eigen verhaal

Pieter Smeenk loopt al zo’n twintig jaar rond op de boerenerven in Nederland. Hij voelt zich zeer verbonden met boeren en houdt van het boerenleven. - Foto: ABN AMRO
Pieter Smeenk loopt al zo’n twintig jaar rond op de boerenerven in Nederland. Hij voelt zich zeer verbonden met boeren en houdt van het boerenleven. – Foto: ABN AMRO

De bankiers kennen het boerenleven van haver tot gort. “Toch wil ik benadrukken dat elke situatie anders is”, zegt Pieter. “De ene boer verkoopt zijn bedrijf aan zijn kinderen, de andere aan een onbekende. Of de boerderij altijd een familiebedrijf is geweest, speelt ook een rol. Net als de vraag wat de boer wil gaan doen na de verkoop. Wil hij gaan genieten van zijn oude dag of wil hij actief blijven? En ook de persoonlijke visie van de boer en hoe hij zijn leven wil vervolgen, bepaalt hoe onze dienstverlening eruitziet.” De bankiers begeleiden hun klanten in al deze scenario’s.

Op zoek naar de beste oplossing

De private bank zet in op een duurzame relatie met haar klanten. “We zoeken altijd de beste oplossing voor de klant”, zegt Klaas. “Waar nodig schakelen we met de accountant, fiscalist of makelaar. Door die expertise te bundelen, kunnen we de klant optimaal bedienen.” Er is ook veel financiële expertise in huis. “Op basis van de wensen en behoeften van de klant, stellen we een team van specialisten samen”, vertelt Pieter. “Bij Klaas en mij komt alles samen, wij bewaken de samenhang en zijn de primaire contactpersoon. Nee, bij ons geen bandje, maar gewoon een mobiel nummer en direct de juiste persoon aan de lijn.”

In voor een gesprek aan de keukentafel?

Wilt u van gedachten wisselen over uw leven na de verkoop? Of bent u benieuwd waar u bij de verkoop van uw bedrijf rekening mee moet houden? Dan komen wij graag bij u langs.

Op onze website vertellen we u graag meer over wat wij voor u kunnen betekenen.

Beheer
WP Admin