Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

‘Boer vaak in mestfraude meegesleurd’

Boeren die betrokken zijn bij mestfraude, zijn tragische personen die steeds verder in een fraudezaak worden meegsleurd.

Dat zegt informatierechercheur Jan Clevering in het jaarverslag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het jaarverslag is woensdag gepubliceerd.

Nederland kent ingewikkelde mestwetgeving, die gepaard gaat met ingewikkelde mestfraude. Opsporing vereist minutieus onderzoek in boekhoudingen van boeren, tussenpersonen, bemiddelaars en accountants, aldus het NVWA-verslag. De NVWA constateert dat met de afschaffing van het melkquotum de prikkel toenam om de mestregels niet na te leven.

Boer niet de bedenker

Clevering zegt dat vaak blijkt dat de boer niet zelf de fraudeconstructie heeft bedacht. Via de verklaring van de boer probeert de NVWA de spin in het web te vinden, de “intellectuele dader’. Het NVWA-jaarverslag meldt dat op 30 bedrijven is vastgesteld dat zij, om geen mest te hoeven afvoeren, gronden opvoerden die niet bij het bedrijf in gebruik waren. De bedrijven zijn aangeslagen voor een bedrag van € 3,5 miljoen.

Beheer
WP Admin