AkkerbouwAchtergrond

Boer op boerenvakantie

Na 13 jaar Hongaarse drukte zagen we de tijd rijp om in deze stille periode eindelijk eens 14 dagen op vakantie te gaan. Wat bedenk je dan ? We gingen een midweekje op hoevetoerisme bij een echte boer.

Hoewel de naam hoevetoerisme vaak gebruikt wordt voor ingerichte hotels op ex-boerderijen, zijn er gelukkig nog echte boeren die hoevetoerisme als neventak hebben. We kwamen aan bij een Belgische boer in het Vlaamse Meetjesland (net naast Zeeuws- Vlaanderen. De boer melkt een 100 koeien en heeft daarnaast 65 ha akkerbouw.

Leuk voor de kinderen! Die kunnen er ravotten met go-karts, ponies en paarden. Maar wat steekt een doorsnee varkensboer-akkerbouwer hier dan van op? Ik moet hier de woorden van een Nederlandse kunstenaar in zuid Afrika citeren. ’Jullie in Nederland en Belgie zitten jammerlijk (vreselijk) vast in een hokje met veel wetten en plichten’. Als ik al die nieuwe regelwetgeving hoor die van kracht is op zo een bedrijf vrees ik dat we het einde van onze vrijheid nog altijd niet kennen in oost Europa!

Op termijn vrees ik dat we over twee Europa’s moeten gaan spreken die alle twee hun eigen gang gaan. Meer en meer komen deze verschillen in botsing op de handelswegen. En tot wat gaat dit uiteindelijk leiden?

Hoevetoerisme: gewoon even doen maar dan wel bij een echte boer!

Foto’s: Patrick Feliers

Beheer
WP Admin