Premier Rishi Sunak zegde de wet toe na jaren campagne door de NFU, volgend op een consultatieronde vier jaar geleden, leidend tot concrete voorstellen. - Foto: ANP RundveeNieuws

Boer krijgt meer zekerheid in Britse zuivelcontracten

Verenigd Koninkrijk wil eerlijkere zuivelcontracten: nieuwe wet tegen machtsmisbruik en voor transparante prijzen.

De Britse regering heeft een wetsvoorstel ingediend om de zuivelcontracten tussen melkveehouders en hun afnemers eerlijker en meer transparant te maken.

Zuivelbedrijven mogen onder andere niet meer eenzijdig die contracten wijzigen en moeten ook duidelijkheid verschaffen over de manier waarop de melkprijzen tot stand komen. Daarnaast komt er een ‘handhaver’ en kan de staatssecretaris voor Landbouw ook forse boetes opleggen aan bedrijven die zich niet aan de regels houden.

Campagne tegen Britse zuivelcontracten

Die wet, die is toegezegd door premier Sunak tijdens een Farm to Fork-topoverleg, volgt op jarenlang campagne voeren door de National Farmers Union (NFU) en andere boerenorganisaties. Vier jaar geleden hield de regering al een consultatieronde over de ideeën, maar dat heeft nu pas geleid tot concrete voorstellen.

Meer zekerheid en vertrouwen voor melkveehouders

Voorzitter Michael Oakes van de sectie melkveehouderij bij de NFU: “We weten al sinds 2012 dat de vrijwillige gedragscode nog altijd veel boeren blootstelt aan oneerlijke praktijken en machtsmisbruik. Dat er nu een concreet voorstel ligt, is een belangrijke stap na een lang campagnevoeren. Deze veranderingen zorgen ervoor dat melkveehouders meer zekerheid en vertrouwen krijgen zodat we een sterkere en meer weerbarstige Britse zuivelsector op kunnen bouwen.” De NFU zal wel blijven strijden voor het invoeren van producentenorganisaties ‘die een belangrijke rol kunnen spelen bij de onderhandelingen over contracten’.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Meer geld naar de boer maar geen hogere prijzen in de supermarkten: een dilemma. Dat zal dan betekenen dat de marges voor de handel omlaag moeten en dat gaat niet zonder dwang.

Beheer
WP Admin