Premium
Boeren in gesprek met burgers op de Dam in Amsterdam, tijdens een protest woensdag 6 juli. - Foto: ANP/ Ramon van Flymen AlgemeenColumn

‘Boer en burger moeten blijvend samen verder’

Reacties

 1. Breukers, maak je niet zo kwaad joh, is heel slecht voor je
  In Oost-Noord-Brabant leef je toch al 3 jaren korter vanwege de slechte luchtkwaliteit veroorzaakt door de intensieve veehouderij. Denk aan jezelf.

 2. Beste streepjescodebar…Kijk nu eens…..Datgene wat jij Armer verwijt is voor meer dan 100% op jouw van toepassing. Vanaf het begin geef je alleen maar af op alles en iedereen die de sector aanverwant is en het niet met de voorgenomen kabinetsplannen eens is. Één punt ter discussie stellen is tot nu toe niet uit je brein ontsproten. Alleen maar je gal spuien en verklaren dat jij het allemaal beter weet….

 3. De kop van het artikel klopt wel maar is niet compleet;
  We moeten wel verder , echter NIET met dit kabinet !!!

  Er is vrijwel geen enkel burger nijdig om alle protestacties van de afgelopen tijd; ff wachten op de snelweg, even geen 50 soorten groenten in het schap (maar 40 soorten) , hebben ze allemaal begrip voor. Iedereen voelt wel aan dat het niet klopt. Vrijwel alle natuur waar we het over hebben is ontstaan in de laatste 40-50 jaar. Dus met de bestaande veehouderij, de industrie, het vervoer etc. Wat nog steeds onderbelicht blijft is de leugen van D66. De ‘nieuwe-communistische-partij- van Nederland’.
  Luister naar de podcast op NPOradio2.nl van Stikstofprofessor Han Lindeboom. Je weet niet wat je hoort , Prachtig !

 4. Zo een cursus is dus wel eenrichtingsverkeer, lijkt het wel.
  Men gaat er daar bij voorbaat al vanuit dat de boer een cursus nodig heeft om de burger het naar de zin te doen en de burger tevreden te houden??
  En de burger wordt in een cursus niet verteld waarom een boer bepaalde dingen doet op een bepaalde manier en waarom??

 5. Beste Roel,
  Begrijp ik het goed? Heb jij vorig jaar een vergunning aangevraagd voor het installeren en het gebruiken van een hoogrendement-kachel?
  Deze vergunningsaanvraag is goedgekeurd door het bevoegd gezag en heeft enkele weken ter inzage gelegen zodat buren en andere belanghebbenden er een zienswijze of bezwaar tegen konden indienen. Gelukkig voor jou is dit niet gebeurt zodat je in de winter lekker kunt genieten van je eikenhout(uit de Veluwe?)gestookte kachel.
  Nu een jaar later krijg je een kaartje van de overheid onder ogen waarin staat dat je je houtstook met 95% moet reduceren. Daar krijg je je huisje natuurlijk niet mee warm. Geld voor een warmtepomp heb je niet want je hebt flink geïnvesteerd in deze hoogrendement-kachel en was van plan deze nog wel twintig jaar te gebruiken. De overheid begrijpt je probleem en is bereid om je huis marktconform over te nemen. Je mag verhuizen naar een ander huis maar dan wel eentje zonder houtkachel. De houtvoorraad van 10 jaar neemt de overheid niet over. Verkopen van je voorraad, waar je heel wat bloed zweet en tranen voor hebt moeten laten tijdens het zagen en kloven, kan alleen aan je Duitse buurman net over de grens die nog een ouderwetse open haard heeft. De paar oudere buren van jou die mogelijk astmatisch zijn gaan er na jou verhuizing niet op vooruit maar op achteruit.
  Bedankt Roel.

 6. Armer, het zal jou vanwege de dagelijkse boeren-doctrine misschien ontgaan, maar je zegt steeds hetzelfde.
  je verdient echter wel een compliment, want het blijven wel consequent repeterende halve of hele (on)waarheden.
  Dat dan weer wel.

  1. Kijk nu eens…..Datgene wat jij Armer verwijt is voor meer dan 100% op jouw van toepassing. Vanaf het begin geef je alleen maar af op alles en iedereen die de sector aanverwant is en het niet met de voorgenomen kabinetsplannen eens is. Één punt ter discussie stellen is tot nu toe niet uit je brein ontsproten. Alleen maar je gal spuien en verklaren dat jij het allemaal beter weet….

 7. Relatie tussen boer en burger is als een weegschaal. Welke kant gaat het uit: bij voedseloverschotten profiteren de burgers door lage prijzen en kunnen ze extra eisen stellen aan de boeren. Bij voedsel tekorten gaan de prijzen voor de burgers omhoog en kan de boer zeggen dat als de burger het niet blieft, hij dan maar elders moet kopen. Het gaat over (markt)macht. De politiek moet hier goed naar kijken: voedselschaarste is voor hen funest terwijl het voor de boeren top is. Het ideale plaatje is: dat alle stoppers warm uitgekocht worden waardoor voedselschaarste het de blijvers een dikke boterham oplevert. Mensen met de kleine beurs trekken aan het kortste eind maar hebben wel minder last van de boeren.

  1. Ik mag hopen voor de blijvers dat je gedachten, hogere prijzen, uitkomen. helaas vrees ik dat de wereldmarkt echt niet wakker ligt van onze productie beperking, waardoor de prijzen af boerderij niet veel zullen stijgen, we mogen immers de grenzen niet sluiten vanwege de WTO afspraken. Het enige wat we kunnen verwachten is een verdere kap van het Amazone bos omdat de voedselproductie daar ongehinderd kan blijven groeien. Zie in deze Nederlandse beschermingsmaatregel t.b.v. klimaat en natuur een lijn met Poetin zijn Acties in beide gevallen krijgt de bedenker, dat wat hij wilde voorkomen. Het beleid zal precies averechts uitpakken op termijn, helaas dit kunnen of willen de Groenen niet zien, zij Geloven Heilig in hun eigen Heilige Huisjes en vergeten dat de wereld meer is dan De Randstad gevuld met gespecialiseerde Juppen, die de samenhang in de wereld niet meer zien.

Beheer
WP Admin