Bodemverdichting meten na rooien met lagedrukbanden AkkerbouwFoto

Bodemverdichting meten na rooien met lagedrukbanden

Op 6 november kwamen verschillende bietenrooicombinaties in actie op een proefveld suikerbieten van Detmer Wage in Wedde (Gr.). Hierbij wordt onderzocht wat variatie in gewicht en bandendruk doet op de mate van bodemverdichting.

 • Op acht stroken zijn bieten gerooid, alleen met rooiers of met verschillende combinaties (overlaadwagen of trekker met kipper).

  Op acht stroken zijn bieten gerooid, alleen met rooiers of met verschillende combinaties (overlaadwagen of trekker met kipper).

 • De 6-rijige Agrifac Big Six-bietenrooier van akkerbouwer en loonwerker Hendrik Luth in Wedde.

  De 6-rijige Agrifac Big Six-bietenrooier van akkerbouwer en loonwerker Hendrik Luth in Wedde.

 • De 12-rijige Agrifac Hexa-rooier waarin Luth samen met mechanisatiebedrijf Speelman in Alteveer heeft geïnvesteerd.

  De 12-rijige Agrifac Hexa-rooier waarin Luth samen met mechanisatiebedrijf Speelman in Alteveer heeft geïnvesteerd.

 • Combinaties van deze bietenrooiers met overlaadwagen.

  Combinaties van deze bietenrooiers met overlaadwagen.

 • Of met trekker en kipper met drukwisselsysteem.

  Of met trekker en kipper met drukwisselsysteem.

 • Met het drukwisselsysteem kan de bandendruk op het land worden verlaagd om bodemverdichting te beperken.

  Met het drukwisselsysteem kan de bandendruk op het land worden verlaagd om bodemverdichting te beperken.

 • Op alle machines zijn lagedruk VF-banden gemonteerd en op één kipper hogedrukbanden (in de buitenste stroken).

  Op alle machines zijn lagedruk VF-banden gemonteerd en op één kipper hogedrukbanden (in de buitenste stroken).

 • “Bodemverdichting is bij het rooien van bieten een risico”, zegt Arjen Buijze, innovatiemanager agronomie van Cosun Beet Company, die samen met IRS, Cumela, Fedecom, WUR en LTO het project Bewust Behoud Bodemstructuur heeft opgezet met steun van LNV.

  “Bodemverdichting is bij het rooien van bieten een risico”, zegt Arjen Buijze, innovatiemanager agronomie van Cosun Beet Company, die samen met IRS, Cumela, Fedecom, WUR en LTO het project Bewust Behoud Bodemstructuur heeft opgezet met steun van LNV.

 • Cosun wil graag de bewustwording vergroten van negatieve effecten van bodemverdichting bij de bietenoogst. En loonwerkers en telers concrete handvatten aanreiken om verdichting inzichtelijk te maken en te beperken.

  Cosun wil graag de bewustwording vergroten van negatieve effecten van bodemverdichting bij de bietenoogst. En loonwerkers en telers concrete handvatten aanreiken om verdichting inzichtelijk te maken en te beperken.

 • IRS weegt het gewicht/last per wiel van een volle 12-rijige bietenrooier op weegplaten. Bij een normaal bodemvochtgehalte is een bandenspanning lager dan 1,5 bar en een maximale wiellast bij de grootste band onder 10 ton veilig.

  IRS weegt het gewicht/last per wiel van een volle 12-rijige bietenrooier op weegplaten. Bij een normaal bodemvochtgehalte is een bandenspanning lager dan 1,5 bar en een maximale wiellast bij de grootste band onder 10 ton veilig.

 • Het IRS heeft van alle combinaties het gewicht/last per wiel bepaald door weging op weegplaten, zowel van een lege combinatie als gevuld met bieten (na het rooien). De resultaten maakt IRS bekend op haar website.

  Het IRS heeft van alle combinaties het gewicht/last per wiel bepaald door weging op weegplaten, zowel van een lege combinatie als gevuld met bieten (na het rooien). De resultaten maakt IRS bekend op haar website.

 • Montage van lagedrukbanden (max. 1 tot 1,2 bar) op bietenrooiers beperkt naar verwachting de bodemverdichting tot de bovenste 10 tot 15 centimeter.

  Montage van lagedrukbanden (max. 1 tot 1,2 bar) op bietenrooiers beperkt naar verwachting de bodemverdichting tot de bovenste 10 tot 15 centimeter.

 • Dirk Johan Feenstra is trekker van het project Bodemverdichting Groningen, waarin LTO Noord, Cumela Nederland en Van Hall Larenstein samenwerken. “In Groningen zijn we in mei 2020 begonnen en we hebben soortgelijke projecten in Friesland en Drenthe”, vertelt Feenstra van LTO Noord.

  Dirk Johan Feenstra is trekker van het project Bodemverdichting Groningen, waarin LTO Noord, Cumela Nederland en Van Hall Larenstein samenwerken. “In Groningen zijn we in mei 2020 begonnen en we hebben soortgelijke projecten in Friesland en Drenthe”, vertelt Feenstra van LTO Noord.

 • Voorafgaand aan de veldproef is de bodemdichtheid in kaart gebracht met een penetrometer. Everhard van Essen, bodemdeskundige van Aequator Groen & Ruimte, demonstreert de penetrometer.

  Voorafgaand aan de veldproef is de bodemdichtheid in kaart gebracht met een penetrometer. Everhard van Essen, bodemdeskundige van Aequator Groen & Ruimte, demonstreert de penetrometer.

 • Hiermee is te zien op welke diepte de bodem is verdicht.

  Hiermee is te zien op welke diepte de bodem is verdicht.

 • Een schep grond uit een profielkuil kan veel informatie geven over de mate van grondverdichting. De Handleiding Bodemconditie helpt telers bij beoordeling van de bodem.

  Een schep grond uit een profielkuil kan veel informatie geven over de mate van grondverdichting. De Handleiding Bodemconditie helpt telers bij beoordeling van de bodem.

 • Als er wortels te zien zijn, is de bodem niet verdicht. Veel wortels is een goed teken en geeft een goede opbrengst van gewassen. Bij verdichte bodems kan de opbrengst teruglopen met 10 tot 30%.

  Als er wortels te zien zijn, is de bodem niet verdicht. Veel wortels is een goed teken en geeft een goede opbrengst van gewassen. Bij verdichte bodems kan de opbrengst teruglopen met 10 tot 30%.

 • Ook zijn op diverse plaatsen op het proefveld ringen in de grond gebracht.

  Ook zijn op diverse plaatsen op het proefveld ringen in de grond gebracht.

 • Hugo Bosland doet zijn afstudeervak bij Aequator en haalt een ring uit de grond.

  Hugo Bosland doet zijn afstudeervak bij Aequator en haalt een ring uit de grond.

 • En laat zien hoe een grondmonster in een ring eruit ziet. Als een zware machine over de ring in de grond is gereden, kun je de verdichting in de ring meten.

  En laat zien hoe een grondmonster in een ring eruit ziet. Als een zware machine over de ring in de grond is gereden, kun je de verdichting in de ring meten.

 • Zowel voorafgaand als na het bieten rooien is de bodemverdichting gemeten met de Soil Xplorer, een machine die de grond scant, tot 110 centimeter diep.

  Zowel voorafgaand als na het bieten rooien is de bodemverdichting gemeten met de Soil Xplorer, een machine die de grond scant, tot 110 centimeter diep.

 • Volgend voorjaar kijken de projectpartners naar de effecten van de verschillende bietenrooicombinaties op bodemverdichting en opbrengsten van het volggewas zetmeelaardappelen.

  Volgend voorjaar kijken de projectpartners naar de effecten van de verschillende bietenrooicombinaties op bodemverdichting en opbrengsten van het volggewas zetmeelaardappelen.

Check hier de Handleiding Bodemconditie van Cosun.

Beheer
WP Admin