Cruciaal voor het slagen van een dergelijk project is de deelname van telers. Zes innovatieve agrarische bedrijven doen mee. Hier bekijken telers tijdens een FABulous Farmers bijeenkomst een bankerfieldstrook van phacelia in en uienperceel bij akkerbouwcombinatie Nieuw-Campen uit het Zeeuwse Kamperland. AkkerbouwFoto

Bloemstroken voor roofinsecten in plaats van chemie

Bloemstroken in het gewas, meestal op de spuitpaden, om te zien of roofinsecten vanuit deze zogenoemde bankersfield plaaginsecten onder controle kunnen houden: dat is de kern van deze proef.

Het is een van de experimenten onder de noemer FABulous Farmers, met als doel biodiversiteit te bevorderen en zo plagen te beheersen.

 • Telers bekijken tijdens een bijeenkomst van FABulous Farmers een bankersfieldstrook: bloemen (phacelia) in een uienperceel bij akkerbouwcombinatie Nieuw-Campen uit het Zeeuwse Kamperland. Cruciaal voor het slagen van een dergelijk project is de deelname van telers. Zes innovatieve agrarische bedrijven doen mee. - Foto's: Anton Dingemanse

  Telers bekijken tijdens een bijeenkomst van FABulous Farmers een bankersfieldstrook: bloemen (phacelia) in een uienperceel bij akkerbouwcombinatie Nieuw-Campen uit het Zeeuwse Kamperland. Cruciaal voor het slagen van een dergelijk project is de deelname van telers. Zes innovatieve agrarische bedrijven doen mee. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Het is van belang dat de aanwezigheid van roofinsecten over lange periode wordt aangetoond. Om dat te meten, staan in de percelen plakkaarten die de insecten 'vangen'.

  Het is van belang dat de aanwezigheid van roofinsecten over lange periode wordt aangetoond. Om dat te meten, staan in de percelen plakkaarten die de insecten ‘vangen’.

 • De plakkaarten zijn voor vliegende en zwevende insecten. De insecten die over de grond lopen of kruipen, worden gemonitord met koffiebekertjes water in de grond.

  De plakkaarten zijn voor vliegende en zwevende insecten. De insecten die over de grond lopen of kruipen, worden gemonitord met koffiebekertjes water in de grond.

 • In dit perceel uien staan de bloemen phacelia als bankerfield. Op deze foto zijn twee monitorlocaties te zien: een in de bloemstrook en een in de uien. In andere gewassen zoals bieten of aardappelen staan andere soorten bloemen. Praktijkexperimenten zullen uitwijzen welke bloem of mengsel de interessantste populatie roofinsecten zal herbergen.

  In dit perceel uien staan de bloemen phacelia als bankerfield. Op deze foto zijn twee monitorlocaties te zien: een in de bloemstrook en een in de uien. In andere gewassen zoals bieten of aardappelen staan andere soorten bloemen. Praktijkexperimenten zullen uitwijzen welke bloem of mengsel de interessantste populatie roofinsecten zal herbergen.

 • De roofinsecten moeten zich vanuit de bankerfieldstrook over het perceel gaan verspreiden om in de uien trips te vangen. Daarom worden de stroken na verloop van tijd gemaaid om de roofinsecten te verspreiden.

  De roofinsecten moeten zich vanuit de bankerfieldstrook over het perceel gaan verspreiden om in de uien trips te vangen. Daarom worden de stroken na verloop van tijd gemaaid om de roofinsecten te verspreiden.

 • Hoewel de tripsdruk dit jaar tot nog toe meevalt, zijn ze er wel en met het hete weer zullen ze zich snel vermenigvuldigen. Roofinsecten kunnen dit niet alleen aan, maar de bankersfield-methode loont al als er over de hele teeltperiode een spuitbeurt wordt bespaard.

  Hoewel de tripsdruk dit jaar tot nog toe meevalt, zijn ze er wel en met het hete weer zullen ze zich snel vermenigvuldigen. Roofinsecten kunnen dit niet alleen aan, maar de bankersfield-methode loont al als er over de hele teeltperiode een spuitbeurt wordt bespaard.

 • Deze geelzwarte roofvlieg is gevangen op een plakkaart. Naast de roofwantsen en sluipwespen wordt dit beestje tot een belangrijk roofinsect gerekend.

  Deze geelzwarte roofvlieg is gevangen op een plakkaart. Naast de roofwantsen en sluipwespen wordt dit beestje tot een belangrijk roofinsect gerekend.

 • Gaasvliegen zijn als volwassen insect nauwelijks een bedreiging voor trips, maar hun larven zijn dat wel.

  Gaasvliegen zijn als volwassen insect nauwelijks een bedreiging voor trips, maar hun larven zijn dat wel.

 • ZLTO begeleidt dit interrregionale project (Interreg) in het Nederlandse deel, Zeeland, West-Brabant. Wico Dieleman (met gele paraplu) coördineert het FABulous Farmers-project. Michael Schippers (met rood shirt) is medevennoot en woordvoerder van Nieuw-Campen.

  ZLTO begeleidt dit interrregionale project (Interreg) in het Nederlandse deel, Zeeland, West-Brabant. Wico Dieleman (met gele paraplu) coördineert het FABulous Farmers-project. Michael Schippers (met rood shirt) is medevennoot en woordvoerder van Nieuw-Campen.

 • Het monitoren van de percelen is uitbesteed aan CZAV. Buitendienstmedewerker Maaike Verdurmen vervangt hier de gecodeerde plakkaarten. Van mei tot eind augustus worden deze wekelijks verwisseld. Eind september zijn de insecten op de plakkaarten geteld en gedetermineerd. Dan is wellicht een voorlopige conclusie van deze proef te trekken.

  Het monitoren van de percelen is uitbesteed aan CZAV. Buitendienstmedewerker Maaike Verdurmen vervangt hier de gecodeerde plakkaarten. Van mei tot eind augustus worden deze wekelijks verwisseld. Eind september zijn de insecten op de plakkaarten geteld en gedetermineerd. Dan is wellicht een voorlopige conclusie van deze proef te trekken.

Beheer
WP Admin