Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Bloembollenteler wil uitbreiden

De uitbreidingsplannen onder Nederlandse bloembollentelers nemen toe, concludeert agrimarketingbureau AgriDirect uit de jaarlijkse BloembollenScanner. Hiermee is opnieuw een record bereikt in aantal bollentelers dat wil groeien.

Ruim een vijfde deel van de 850 in november ondervraagde Nederlandse bloembollentelers heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Hiermee nemen de uitbreidingsplannen voor het derde jaar op rij toe. In 2012 had 12,3% van de bloembollentelers uitbreidingsplannen.

Gemiddeld areaal van 8 naar 16 hectare in 15 jaar

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) onderschrijft de resultaten van de BloembollenScanner. “Het gemiddelde areaal per bedrijf is de afgelopen 15 jaar gestegen van 8 hectare naar 16 hectare”, zegt KAVB-directeur Prisca Kleijn. “Het areaal bloembollen is in Nederland al geruime tijd stabiel op zo’n 20.000 hectare. Aangezien elk jaar bedrijven stoppen kan het niet anders dan dat de huidige bedrijven uitbreiden. De resultaten van de Bloembollenscanner laten zien dat deze trend doorzet.”

Minder bloembollentelers stoppen

Uit de BloembollenScanner blijkt dat minder (6,5%) bloembollentelers wil stoppen of afbouwen (2014: 8,3%).

Op 34,4% van de bloembollenbedrijven met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder staat een opvolger klaar (2014: 33,5%). De helft is al in de maatschap opgenomen.

Beheer
WP Admin