Bloembollenketen gaat ‘hoog-impact’ beschermingsmiddelen uitfaseren
De Nederlandse bloembollenketen wil de komende jaren het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met de hoogste milieubelasting uitfaseren. In 2030 wil de sector dat er geen zogenoemde ‘hoog-impact’-middelen meer gebruikt worden.
Dit is een van de pijlers uit de toekomstvisie van de bloembollensector. Maandag 12 mei hebben de betrokken partijen een bijbehorend ambitiedocument overhandigd aan landbouwminister Femke Wiersma, met hieronder hun handtekeningen. De visie is opgesteld door drie ketenpartijen in de bloembollensector: telers- en kwekersorganisatie KAVB, Royal Anthos dat de handelsbedrijven vertegenwoordigt, en het CNB – dat bemiddelt tussen kopers en verkopers van bloembollen.
Voor het bepalen van welke gewasbeschermingsmiddelen de hoogste milieubelasting hebben, maakt de sector gebruik van een systeem op basis van milieubelastingspunten. Dit is ontwikkeld door CLM Onderzoek en Advies. De ketenpartijen stellen wel twee randvoorwaarden om het doel te behalen: er moeten minimaal twee alternatieve middelen beschikbaar zijn, en het toelatingsproces van groene middelen moet versneld worden.
Actiegroepen oefenen druk uit op sector
De afgelopen paar jaar ligt de bloembollensector en specifiek de lelieteelt steeds vaker onder vuur vanwege het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Recent wonnen actiegroepen Meten=Weten en Milieudefensie rechtszaken hierover.
De bloembollensector signaleert die realiteit ook met zoveel woorden in het visiedocument. “We kijken vooruit en zien de opvattingen in de maatschappij kantelen. De behoefte aan natuur, authentieke producten en verbinding groeit. Maar we worden ook beoordeeld op het effect van ons handelen op mens en milieu”, zo geven de ketenpartijen aan in de gezamenlijke visie.
Verduurzaming, communicatie en certificering
KAVB-voorzitter Hester Maij geeft aan dat individuele ondernemers al jaren investeren in verduurzaming en innovatie, maar dat de sector met de nieuwe toekomstvisie de inspanningen wil versnellen en deze daarnaast ook zichtbaar wil maken. Een andere pijler uit de visie richt zich voor dat laatste dan ook nadrukkelijk op goede en open communicatie met de directe omgeving van bollentelers.
De ketenpartijen leggen daarnaast vast dat de hele bloembollensector in 2030 zal zijn aangesloten bij het Floriculture Sustainability Initiative (FSI), waarmee alle producten in de sector gecertificeerd zullen zijn. Het FSI kent drie onderdelen: GAP (Good Agricultural Practice), Milieu en Sociaal, waarvoor telers certificaten kunnen halen. Andere doelen in de sectorvisie zijn er op het gebied van water, biodiversiteit, arbeid, energie en bodem.
LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.