Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Bloembollen onder plastic bloeien eerder

De bollenvelden komen in bloei. Afdekken onder folie vervroegt de teelt, waardoor deze bollen eerder naar de broeierij kunnen om vervolgens bloemen te oogsten.

 • Bolbloem kwekerij Winterflora uit Roelofarendsveen heeft bij Nagele (Flevoland) een perceel tulpen onder plastic laten opkomen. Deze staan volop in bloei. Het betreft hier een perceel van 5,5 hectare. Na het planten in november is er gaatjesplastic over getrokken. - Foto's: Sytze Bakker

  Bolbloem kwekerij Winterflora uit Roelofarendsveen heeft bij Nagele (Flevoland) een perceel tulpen onder plastic laten opkomen. Deze staan volop in bloei. Het betreft hier een perceel van 5,5 hectare. Na het planten in november is er gaatjesplastic over getrokken. – Foto’s: Sytze Bakker

 • Ronald van Ruiten van Winterflora geeft aan dat deze manier van telen de groei en de broei met 10 tot 11 dagen vervroegd. Vanaf kerst kunnen dan al tulpen geplukt worden. De kostprijs van een teelt onder plastic ligt een halve cent per bol hoger dan de normale teelt.

  Ronald van Ruiten van Winterflora geeft aan dat deze manier van telen de groei en de broei met 10 tot 11 dagen vervroegd. Vanaf kerst kunnen dan al tulpen geplukt worden. De kostprijs van een teelt onder plastic ligt een halve cent per bol hoger dan de normale teelt.

 • Zodra het plastic eraf is, wordt direct gestart met de selectie. De tijd daarvoor is kort omdat de tulpen al snel gekopt moeten worden.

  Zodra het plastic eraf is, wordt direct gestart met de selectie. De tijd daarvoor is kort omdat de tulpen al snel gekopt moeten worden.

 • Deze wit-rode bloemen zijn niet als eerste aan de beurt om te koppen. Ze zijn duidelijk nog in het beginstadium van de bloei.

  Deze wit-rode bloemen zijn niet als eerste aan de beurt om te koppen. Ze zijn duidelijk nog in het beginstadium van de bloei.

 • Voor het selecteren ruimen drie studenten het plastic op. Tom van Wijk stampt de kist aan, Stan de Jong zit op de trekker en Chris van Otterloo trekt het plastic los.

  Voor het selecteren ruimen drie studenten het plastic op. Tom van Wijk stampt de kist aan, Stan de Jong zit op de trekker en Chris van Otterloo trekt het plastic los.

 • Detail van de zijkant van het tulpenbed. Het plastic moet voorzichtig losgetrokken worden om te voorkomen dat het afscheurt.

  Detail van de zijkant van het tulpenbed. Het plastic moet voorzichtig losgetrokken worden om te voorkomen dat het afscheurt.

 • Akkerbouwer Leon Bovëe uit Nagele doet voor Van Ruiten de werkzaamheden op contractbasis. Ongeveer een halve week na het ruimen van het plastic haalt Bovëe de eerste koppen er af.

  Akkerbouwer Leon Bovëe uit Nagele doet voor Van Ruiten de werkzaamheden op contractbasis. Ongeveer een halve week na het ruimen van het plastic haalt Bovëe de eerste koppen er af.

 • Rond de bloei hebben tulpen veel water nodig. Daarom wordt in een droge periode al snel beregend.

  Rond de bloei hebben tulpen veel water nodig. Daarom wordt in een droge periode al snel beregend.

 • Op veel percelen is de selectie in de bloeiende tulpen in volle gang. Hier zijn Poolse medewerkers aan het selecteren.

  Op veel percelen is de selectie in de bloeiende tulpen in volle gang. Hier zijn Poolse medewerkers aan het selecteren.

 • Eind april en begin mei staan alle tulpenvelden in de Noordoostpolder in bloei. De 106 kilometer lange Tulpenroute gaat langs de bollenvelden en andere bezienswaardigheden in de Noordoostpolder.

  Eind april en begin mei staan alle tulpenvelden in de Noordoostpolder in bloei. De 106 kilometer lange Tulpenroute gaat langs de bollenvelden en andere bezienswaardigheden in de Noordoostpolder.

 • Deze foto is net een schilderij. Een bijzondere kleur combinatie van rood en groen met op de achtergrond de contouren van een boerderij.

  Deze foto is net een schilderij. Een bijzondere kleur combinatie van rood en groen met op de achtergrond de contouren van een boerderij.

 • Voor de telers gaat het echter om de kwaliteit van de bollen. Minne Sijtsma van Profyto DSD beoordeelt de beworteling van een bol.

  Voor de telers gaat het echter om de kwaliteit van de bollen. Minne Sijtsma van Profyto DSD beoordeelt de beworteling van een bol.

 • De beworteling is een goede indicatie voor de kwaliteit van de bol. Deze bol heeft mooie wit kleurige gezonde wortels.

  De beworteling is een goede indicatie voor de kwaliteit van de bol. Deze bol heeft mooie wit kleurige gezonde wortels.

 • Een perceel vroege tulpen die per bol verkocht worden als tuintulpen.

  Een perceel vroege tulpen die per bol verkocht worden als tuintulpen.

 • De gekleurde tulpenvelden geven ook aanleiding voor bijzondere gebeurtenissen zoals een huwelijksaanzoek.

  De gekleurde tulpenvelden geven ook aanleiding voor bijzondere gebeurtenissen zoals een huwelijksaanzoek.

 • Veel percelen moeten nog gaan bloeien. De rij aan de zonkant van de bedden bloeit als eerste.

  Veel percelen moeten nog gaan bloeien. De rij aan de zonkant van de bedden bloeit als eerste.

 • Jordy van Meer in Creil broeit de geoogste bollen en verkoopt de bloemen.

  Jordy van Meer in Creil broeit de geoogste bollen en verkoopt de bloemen.

 • De bollen gaan in grote bakken en worden met water en voedingsstoffen opgekweekt tot ze bijna bloeien. Dan worden ze geoogst.

  De bollen gaan in grote bakken en worden met water en voedingsstoffen opgekweekt tot ze bijna bloeien. Dan worden ze geoogst.

 • De tulpen komen zo in een lange rij langs om van de bol gescheiden en gebost te worden. Het broeien van de bollen loopt van januari tot de paasdagen.

  De tulpen komen zo in een lange rij langs om van de bol gescheiden en gebost te worden. Het broeien van de bollen loopt van januari tot de paasdagen.

Beheer
WP Admin