Foto: Mark Pasveer AkkerbouwOpinie

‘Blij met ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen’

Syngenta kondigt een insecticide aan dat op basis van RNA-interferentie heel precies in een insect de aanmaak van een levenskritisch eiwit blokkeert, waardoor dat insect sterft. Over een jaar of vijf kan het middel op de markt zijn, schat Syngenta.

Dit nieuwe RNA-insecticide valt in de categorie biologische gewasbeschermingsmiddelen, ook wel groene gewasbeschermingsmiddelen genoemd. In toenemende mate krijgen ze een plaats naast de synthetische gewasbeschermingsmiddelen die sinds de Tweede Wereldoorlog grote opgang hebben gemaakt in de wereldwijde landbouw.

Er zijn al verschillende van deze middelen op de markt, het insecticide Serenade van Bayer, Contancs WG van Belchim tegen sclerotinia en Tracer tegen trips van Dow Agroscience. Alle grote bedrijven zijn ermee bezig.

Groene middelen zijn welkom

Deze gewasbeschermingsmiddelen op biologische basis zijn een welkome aanvulling op wat er al is. Het aantal nieuwe middelen met chemische stofjes houdt geen gelijke tred met de snelheid waarmee middelen voor de landbouw verdwijnen. Ziekten, plagen of onkruiden ontwikkelen resistentie, ook moeten middelen vanwege een te grote giftigheid van de markt worden gehaald. Tegelijk kunnen deze biologische middelen een deel van de weerstand in de maatschappij tegen chemische middelen wegnemen. Reden genoeg om er blij mee te zijn

Beheer
WP Admin