AkkerbouwAchtergrond

Blij dat biologische peen wordt geoogst

Dronten – De peen van biologisch akkerbouwer Hugo Mol uit Dronten wordt gerooid.

Dronten – De peen van biologisch akkerbouwer Hugo Mol uit Dronten wordt gerooid. Maarten van Beek, zoon van een collega, kijkt of het product goed in de kisten komt. Mol teelt 7,5 hectare peen, is halverwege en hoopt de oogst donderdagavond af te sluiten. “Het ziet er goed uit”, oordeelt Mol. “De wortelen zijn nog niet volledig volgroeid, doordat ik laat heb gezaaid. Maar gezien de omstandigheden ben ik blij dat ze eruit gaan. Dit is kleigrond en daarop kun je minder risico nemen dan op lichte grond.” Mol verkoopt de helft afland, de rest is voor speculatie.

Foto Inaxion

Hardenberg – Bezoekers van de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) in Hardenberg wagen een gokje aan de roulettetafel op de stand van pharmaceut MSD Animal Health. ”Het spel trekt volk, maar symboliseert ook dat boeren in plaats van gokken ook op zeker kunnen spelen door onze producten in te zetten”, zegt Jos Broere namens het bedrijf. De vakbeurs duurt nog tot en met vandaag.

Foto Ruud Ploeg

Lelystad – Met zo’n 45 bezoekers spreekt Christoffel den Herder van DLV Plant van een goede belangstelling voor de demonstratie stoppelbewerking en inzaai van groenbemesters van het Praktijknetwerk Niet Kerende Grondbewerking, woensdag op het bedrijf van akkerbouwer Wim Stegeman in Lelystad. “Deze onderwerpen blijven actueel, omdat je vaak met gewasresten zit en dat vraagt om een zaaitechniek die daar raad mee weet”, vertelt Den Herder. De grond moet zo ondiep mogelijk worden bewerkt en vlak worden gelegd, wat lastig is met weinig grond. Ook strekt het tot aanbeveling als gewasresten worden afgesneden. Een cultivator met zaaimachine dekt vaak de lading. Deze waren in actie te zien.

Foto RB

Beheer
WP Admin