Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Blauwtongvaccin Blu-Vax ook in de herkansing afgekeurd

Het Zuid-Afrikaanse vaccin tegen blauwtong Blu-Vax wordt niet toegelaten voor gebruik in Nederland. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer.

Piet Adema baseert zijn besluit op het advies van het Bureau Diergeneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen. Hoewel de producenten van Blu-Vax het Belgische referentielab Sciensano extra onderzoek heeft laten doen naar de aanwezigheid van virussen en bacteriën in het vaccin, blijven er volgens het Bureau Diergeneesmiddelen veiligheidsrisico’s.

Dit vanwege nog steeds ontbrekende informatie en het ontbreken van een accreditatie van een kwaliteitsborgingssysteem voor de farmaceutische industrie. “Daarnaast blijft er gerede twijfel bestaan over de werkzaamheid van Blu-Vax tegen het BTV-serotype 3 in Nederland”, aldus Adema.

Bescherming dieren tegen blauwtong draait om vaccinatie

Vaccinatie blijft de belangrijkste manier om dieren te beschermen tegen blauwtong. Het ministerie van Landbouw voerde met tien farmaceuten gesprekken over de ontwikkeling van een vaccin tegen blauwtong. Ten minste één diergeneesmiddelenproducent is bezig met de ontwikkeling van een vaccin.

“Er wordt hard gewerkt en tot nu toe verloopt de ontwikkeling voorspoedig”, aldus Adema. Hij hoopt dat er voor de zomer een vaccin beschikbaar is. Sectororganisaties, veehouders, dierenartsen en Fidin – de vereniging voor producenten en importeurs van diergeneesmiddelen – zijn in gesprek over de wijze van verdeling van de vaccins als deze beschikbaar zijn. Organisaties in de schapenhouderij hebben een garantstellingsfonds in het leven geroepen om vaccinproducenten te overtuigen van de belangstelling voor het vaccin en om garant te staan voor de afname.

Bij de NVWA zijn 5.898 met blauwtong besmette locaties gemeld, waarvan 4.335 PCR-positief waren en 1.563 besmet zijn verklaard op basis van klinische verschijnselen. De sterfte door blauwtong wordt geschat op 52.000 schapen en ruim 7.500 runderen.

Beheer
WP Admin