In seizoen 2022-’23 verwerkte de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming 85 miljoen liter biologische melk. - Foto: Fonterra RundveeNieuws

Biologische melkprijs Fonterra 2022-2023 naar record

De biologische melkprijs van Fonterra is recordhoog. Leden-melkveehouders ontvingen over afgelopen seizoen een recordmelkprijs. Dat meldt Rural News. Bij de huidige koers gaat het om een melkprijs van zo’n 46 cent per kilo melk (bij 4,4% vet en 3,2% eiwit).

In seizoen 2022-’23 verwerkte de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming 85 miljoen liter biologische melk. Voor het huidige seizoen gaat Fonterra uit van 105 miljoen liter. In de afgelopen jaren schommelde de biologische melkprijs van Fonterra flink van $ 7,50 (NZD) per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit) in 2017-2018 tot voor het eerst meer dan $ 10 in 2019-2020. Afgelopen seizoen kwam de melkprijs uit op een record van $ 10,80 per kilo milksolids.

Volgens Fonterra blijft de vraag naar biologische zuivel toenemen. Consumenten associëren bio met gezondheid, welzijn, duurzaamheid en dierenwelzijn. De betaalbaarheid blijft echter een barrière, zeker gezien de inflatie en andere economische factoren.

Fonterra produceert een brede range aan biologische zuivelproducten variërend van volle melkpoeder tot kaas, boter en melk. De grootste biologische markt voor de zuivelonderneming is de Verenigde Staten. Daarnaast exporteert de zuivelgigant biologische zuivel naar onder meer Australië, Canada, Mexico, China en Zuidoost-Azië.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin