BioBuilder ontwikkelt isolatiemateriaal uit koemest
Dikke fractie uit de biogasinstallatie blijkt geschikt voor de productie van isolatiemateriaal.
De start-up BioBuilder werkt aan de ontwikkeling van prefab biobased isolatiemateriaal met rundveemest als component.
Momenteel wordt de mest van zestien melkveebedrijven vergist in de installatie van Groenwoud Gas. Voor de productie van isolatiemateriaal wordt de dikke fractie die daaruit vrijkomt verhit, behandeld en gedroogd. Het eindproduct wordt verwerkt in harde prefabbouwelementen die de conventionele minerale isolatiematerialen kunnen vervangen. De keus om voor prefabmateriaal te gaan, ligt in de nu al veelal hernieuwbare materialen die bij prefabbouw worden ingezet. Alleen gebeurt dat volgens projectleider Rembert van Noort met isolatiemateriaal nog niet.
Uitstoot van CO2
De productie van conventionele bouwmaterialen als beton, staal en minerale wol is een grote bron van uitstoot van CO2 en stikstof. BioBuilder stelt dat dat moet veranderen. Naast mest wordt ook met plantaardige materialen op basis van olifantengras, bermgras en lisdodde geëxperimenteerd.
De meeste biobased bouwmaterialen zijn duurder dan conventionele. Met doorontwikkeling van het productieproces verwacht Van Noort tot een concurrerende prijs te komen. Dat is ook nodig om de bouw betaalbaar te houden. Daarnaast verwacht Van Noort dat er vanuit de overheid sturing op de CO2-reductie uit de bouw gaat komen. Om bouwbedrijven zover te krijgen meer biobased materialen te gebruiken, zal eerst het aanbod gecreëerd moeten worden.
BioBuilders verwacht in de loop van volgend jaar de eerste demowoning in de vorm van een mobiel tiny house te bouwen voor demonstratiedoeleinden.
BioBuilders is een samenwerking van onder andere Frank van Genugten van Groenwoud Gas en bouwbedrijf Erik Kock.