Bijna twee derde biggen heeft ontstekingsverschijnselen
Dierenarts Karien Koenders deed onderzoek naar de prevalentie van SINS (Swine Inflammation and Necrosis Syndrome) bij pasgeboren biggen. Ze adviseert varkenshouders hier acht op te slaan.
Na uitvoerige analyse blijkt dat tot 64% van de pasgeboren biggen in meer- of mindere mate ontstekingsletsel heeft. Dat is de uitkomst van onderzoek door dierenarts Karien Koenders van dierenartsenpraktijk Lintjeshof. Op dertien bedrijven zijn 5.958 biggen in hun eerste levensdagen beoordeeld op de aanwezigheid van ontstekingen. Gelet is op afwijkingen zoals zwelling, roodheid en haarverlies. In meer extreme gevallen is sprake van necrose, het afsterven van lichaamsdelen. Er is gekeken naar onder meer de staart, oren, gezicht, speentjes en de poten.
SINS op Nederlandse varkensbedrijven
De onderzoekster wilde weten hoe vaak Swine Inflammation and Necrosis Syndrome (SINS) voorkomt op Nederlandse varkensbedrijven. Ook is gekeken of er een verband bestaat tussen bepaalde bedrijfsomstandigheden en het voorkomen van SINS. De mate waarin SINS voorkomt op Nederlandse bedrijven is vergelijkbaar met andere landen waar vergelijkbaar onderzoek is gedaan.
Als een big wordt geboren of direct daarna te maken krijgt met ontstekingen, dan staat die al 1-0 achter, volgens de onderzoekster. Stoppen met staarten couperen wordt dan lastig. Minder SINS bij biggen voorkomt dus gezondheids- en welzijnsproblemen. Een aantal verbanden zijn gelegd. Bijvoorbeeld tussen de temperatuur van de zeug rond werpen, de hardheid van de mest in deze periode en wateropname tijdens de dracht. Een goed verlopen overgang van de dracht naar de lactatie van zeugen leidt dus tot minder ontstekingen bij pasgeboren biggen. Bij sommige ontstekingen spelen ook externe factoren, zoals het hok een rol. Het blijkt dat bloedingen in de bal van de voeten vaker voorkomen naarmate biggen ouder zijn.
Training van varkenshouders
Lintjeshof traint inmiddels varkenshouders, zodat zij zelf ontstekingen bij jonge biggen gaan waarnemen. Het vraagt om een andere wijze van kijken naar dieren. Ook is een beoordelingssysteem beschikbaar. Dat is geschikt om te kijken hoe het bedrijf ervoor staat en wat het effect is van verbetermaatregelen om de impact van SINS te beperken. Het einddoel volgens Lintjeshof is het welzijn van varkens te verhogen door echt goed naar dieren te kijken en aandacht te schenken aan wat ze nodig hebben.
Het onderzoek van Koenders is te vinden op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Animals. De universiteiten van Giessen (D.) en Utrecht werkten mee aan het artikel. Volgens Lintjeshof is hun publicatie het eerste wetenschappelijke artikel over SINS in Nederland.
LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSGEZONDHEID
Nieuwsbrief varkenshouderij
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.