AkkerbouwNieuws

Bijna 20 procent akkerbouwers gebruikt zonnepanelen

Roggel – Bijna een vijfde van de akkerbouwers (19 procent) en 16 procent van de vollegrondsgroentetelers in Nederland hebben zonnepanelen op het bedrijf geïnstalleerd.

Hiermee neemt het gebruik van deze alternatieve energiebron toe (in 2014 had 15 procent akkerbouwers en 13,4 procent vollegrondsgroentetelers zonnepanelen).

Dat blijkt uit de AkkerbouwScanner 2015, een telefonische enquête van marketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect.

Op bijna 23 procent van de akkerbouwbedrijven wordt energie opgewekt met een alternatieve energiebron. In de vollegrondsgroentesector is dat dik 20 procent. Zonnepanelen zijn hierbij het meest favoriet.

Het aantal investeringsplannen in een alternatieve energiebron neemt toe. Van de ondervraagde akkerbouwers wil zo’n 21 procent hier geld aan uitgeven, bij de vollegrondsgroente-collega’s is dat ruim 22 procent. Vorig jaar lagen deze percentages enkele procenten lager.

Vooral de interesse in zonnepanelen is flink gestegen. Dat blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Waar Nederland in 2010 nog 55 akkerbouwbedrijven met zonnepanelen of zonnecollectoren telde, waren dat er in 2014 al 502.

Beheer
WP Admin