AkkerbouwNieuws

Bietentelers met rhizoctonia hebben weer wat te kiezen

Bergen op Zoom – Suikerbietentelers met percelen met een risico op rhizoctonia-aantasting hebben na drie jaar stilstand in genetische vooruitgang eindelijk weer de beschikking over een beter en nieuw ras. BTS 605 scoort in financiële opbrengst maar liefst 4 procent beter dan Isabella KWS, het beste ras van de afgelopen drie seizoenen. Dat blijkt uit de cijfers van de officiële Rassenlijst en het rassenbulletin van het IRS.

Met deze vooruitgang is het opbrengstgat met de rhizomanierassen nog lang niet dicht, maar wordt in ieder geval niet groter. Helaas  liggen er in het doorlopende rassenonderzoek nog geen rassen met een hoger opbrengstpotentieel zodat telers het de komende seizoenen met de huidige rassen moeten doen.

Ook nieuw op de rhizoctonialijst is het ras Lieselotta KWS. Dit is het enige drievoudig resistente ras in de rassenlijst. Het combineert de standaardresistentie tegen rhizomanie met een rhizoctonia en een bietencysteaaltjeresistentie, bovendien heeft het ook nog een aanvullende resistentie tegen het nieuwe AYPR- of een andere nieuwe variant van het rhizomanieviurs. Een beperking van het ras is dat het onder niet-besmette omstandigheden qua opbrengst wat achterblijft. IRS-onderzoeker Noud van Swaaij schat dat op een kleine 5 procent van het bietenareaal de combinatie bietencysteaaltjes met kans op rhizoctonia voorkomt. Voor dergelijke percelen is een ras met drievoudige resistentie een uitkomst.

Lieselotta KWS is door de CSAR op de rhizoctonia-lijst gezet omdat alleen telers met rhizoctonia dit ras zullen inzetten. Voor percelen met enkel een aaltjesbesmetting zijn geschiktere rassen beschikbaar.

Beheer
WP Admin