AkkerbouwNieuws

Belgische restvoorraad aardappelen enorm

Kruishoutem (B) – Het Belgisch interprovinciaal Centrum voor de Aardappelteelt PCA meldt dat de voorraad aardappelen in opslag van de oogst 2014 begin februari is geraamd op 2,22 miljoen ton.

Dat is zeer veel, het is meer dan de helft van de totale oogst aan bewaaraardappelen. Dat alles ondanks een tussen oogst en 1 februari grote hoeveelheid afgeleverde bewaaraardappelen à 2 miljoen ton. Ten opzichte van het gemiddelde n de voorgaande vijf seizoenen is het februarirestant 560.000 ton meer. Het is ten opzichte van februari 2012, in een seizoen met eveneens grote oogst, zelfs nog 230.000 ton meer.

Volgens PCA is iets meer dan de helft van de nog aanwezige aardappelen vrij verhandelbaar. Ten opzichte van het genoemde overvloedige oogstjaar 2011/’12 blijkt het volume dat nu meer in opslag ligt geheel te bestaan uit al gecontracteerde tonnen, er ligt nu 280.000 ton aardappelen die feitelijk al een andere eigenaar hebben.

Uit de voorraadpeiling blijkt weer dat in België de laatste jaren naast Bintje meer andere rassen worden geteeld, niettemin is Bintje nog prominent aanwezig in de opslag: 60 procent. Van deze Bintjes is drie vijfde deel oftewel 490.000 ton vrij verkoopbaar. In Vlaanderen is twee derde van de aardappelen in opslag vrij verkoopbaar, in Wallonië twee vijfde.

Beheer
WP Admin