Foto: ANP PluimveeNieuws

‘Belgische eieren zijn veilig’

De Belgische NVWA doet onderzoek naar fipronil. De eerste conclusie: geen gevaar voor de volksgezondheid. Maar het onderzoek loopt nog en wordt over een paar dagen pas definitief afgerond.

De eieren op de Belgische markt zijn veilig. Op basis van uitgevoerde risicicoanalyses is er op dit moment geen enkel bewijs dat er een gevaar bestaat voor de volksgezondheid. Dat meldt het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). In samenwerking met het parket in België onderzoekt FAVV momenteel het gebruik van het verboden middel fipronil in de pluimveesector.

De FAVV heeft de handel in eieren waarbij besmetting vermoed wordt inmiddels stopgezet. Alle betrokken bedrijven waar mogelijk een fipronilbesmetting is, zijn geblokkeerd.FAVV stelt tegelijkertijd wel dat het onderzoek nog loopt. Stalen die op de geblokkeerde bedrijven genomen zijn, worden nog geanalyseerd. “De conclusie ‘veilig’ is gebaseerd op de eerste helft van het onderzoek bij geblokkeerde bedrijven”, zegt FAVV-woordvoerder Katrien Stragier.

Voorlopige conclusie

“De resultaten van het tweede deel van de onderzochte, geblokkeerde bedrijven verwachten we binnen een paar dagen bekend te maken.” Dit laatste betekent dus dat de conclusie van veilige Belgische eieren slechts een voorlopige conclusie is.

Beheer
WP Admin