Belgische bietenverwerkers verwachten 40% minder opbrengst
De grote vertraging bij de voorjaarswerken lijkt een enorme impact gehad te hebben op de bietenopbrengst in België. Dat meldt de Vlaamse landbouwwebsite Vilt.be.
Eerste monsters bij verwerkers Iscal en de Tiense Suikerraffinaderij vallen dramatisch uit. “Het wortelgewicht en het suikergehalte liggen fors onder het vijfjarengemiddelde. Op dit moment stevenen we af op 40% minder suikeropbrengst”, vertelt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker, aan Vilt. Alhoewel een deel van de schade volgens hem nog ingehaald kan worden, staat een fors mindere opbrengst als een paal boven water.
Boonen wijt de slechte resultaten aan het voorjaarsweer. Door de vele regen heeft de inzaai ernstige vertraging opgelopen. “Normaal gezien hebben de bietentelers eind maart, begin april hun zaaiwerk afgerond, maar dit jaar waren boeren tot ver in juni bezig.” Naast de late inzaai, kenden juni en juli ook minder zonnige dagen waardoor de groei tegenviel.
Bij Iscal liggen de opbrengstverwachtingen in dezelfde lijn, aldus Vilt.be. De bieten kunnen zich nog enigszins herstellen, afhankelijk van het weer. “Dat de opbrengst dramatisch is, staat nu al vast. Twee maanden latere inzaai, betekent zestig groeidagen. Die dagen ben je kwijt”, zegt Boonen.
Mogelijk toch geen vervroeging campagne
De directeur grondstoffen geeft tegenover Vilt.be aan dat bij Tiense Suiker gekeken wordt om de geplande vervroeging van de campagne terug te draaien. De start van de campagne was vorig jaar 25 augustus en is voor dit jaar veel vroeger gepland om de kansen op vorstschade te beperken. “Omdat we gevoelig minder bieten verwachten, zouden we deze vervroeging ten dele kunnen terugdraaien.”
Cosun verwacht 13 ton suiker per hectare
In Nederland heeft verwerker Cosun onlangs de start van de campagne vastgesteld op 17 september. De opbrengstprognose voor Nederland is gemiddeld 79 ton bieten per hectare. Cosun Beet Company meldt dat de landelijke stand van het bietengewas zeer wisselend is door de grote variatie in zaaimoment, structuurschade en wateroverlast. De eerste opbrengstprognose blijft steken op 13 ton suiker per hectare, zo’n 6% minder dan het vijfjarengemiddelde. De gemiddelde zaaidatum was in Nederland 25 april. Dat is zeventien dagen later dan het vijfjarengemiddelde.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.