PluimveeNieuws

België blijft import pluimvee uit Nederland weigeren

Brussel – België blijft import van vleeskuikens, uitgelegde leghennen, broedeieren en eendagskuikens uit Nederland weigeren. Dat meldt een woordvoerder van de Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV.

Volgens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zijn de Belgen verplicht om levende dieren die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van een exportcertificaat zijn voorzien te accepteren. Alleen de Europese Commissie kan voor Nederland een exportverbod instellen. Verder geldt het algemeen vrij verkeer van goederen en diensten van de EU, aldus de Nederlandse woordvoerder.

België stelt echter dat het hetzelfde beleid voert als de Nederlandse overheid. In Nederland mag geen pluimvee van de ene regio naar de andere worden vervoerd. “Waarom zouden wij dan opeens wel producten uit jullie regio’s moeten accepteren? Nederland stelt zelf beperkingen in voor het vrije verkeer van goederen en diensten”, aldus het argument.

De opstelling van België is vooral voor de zuidelijke regio C de Peel een probleem. Vleeskuikenhouders en legbedrijven die normaal in deze tijd van het jaar vrij veel van koppels wisselen en uitgelegde hennen willen afvoeren naar een Belgische slachterij kunnen geen kant op. Plukon zou graag in zijn slachterij in Maasmechelen voor regio C willen slachten, maar krijgt daarvoor geen toestemming. Er is nu een corridor naar de westelijke regio A, naar de slachterijen van Clazing in Zevenhuizen en Van Miert in Breukelen. De slachterij van Plukon in Blokker slacht voor de regio A.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin